Fel träsk för Trump

Demokraterna firade triumfer i gårdagens lokalval i USA.
Demokraten Ralph S. Northam besegrade republikanen Ed Gillespie i slaget om guvernörsposten i Virginia, nattens viktigaste val. Gillespies halvhjärtade försök att låta som Trump gick inte hem. Även konservativa, välbärgade förortsområden röstade denna gång demokratiskt och Northam vann med mycket god marginal. För första gången ser även Virginias delstatssenat ut att kunna gå till demokraterna. Republikanerna förlorade även New Jersey till demokraterna.
Det är svårt att inte se symboliken i valet av Danica Roem till Virginias delstatssenat, där hon besegrade Bob Marshall, som suttit på posten i 26 år och stolt kallade sig Virginas ”chefshomofob”. Roem är den första transperson som valts till en amerikansk delstatssenat.
I Minnesota fick St Paul för första gången en afroamerikansk borgmästare. Hoboken, New Jersey valde en borgmästare som är sikh. I Charlotte, North Carolina valdes en kvinnlig afroamerikansk borgmästare för första gången.
Demokraterna skriver i ett medlemsbrev att det inte är en reaktion på Trump, utan hängivet gräsrotsarbete som ligger bakom valsegrarna. Men nog lär gräsrötterna ha motiverats av Trumps beteende i Vita huset och radikaliseringen av republikanerna. Trump åstadkommer den förändring han lovat av det politiska landskapet, men inte på det sätt han tänkt sig.
Martina Jarminder

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du sex mer än en gång i veckan?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar