Herrlandslagets träning på Friends arena inför VM-kvalmatchen mot Italien på fredag. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Zlatan på läktaren. Foto: TT

Sverige besegrade Italien i VM-kvalet

Sveriges herrlandslag vann över Italien med 1-0 på Friends arena i Stockholm under fredagskvällen.

Det är fördel Sverige efter den första play off-matchen till VM mellan Sverige och Italien på Friends Arena.

Tacka inhopparen Jakob Johansson för det.

Han hade bara varit inne några minuter när han fick bollen från Ola Toivonen och sköt stenhårt via italienaren De Rossi i mål, otagbart för en helt ställd Buffon i det italienska målet.

– Jätteskönt och klart fin timing att göra mitt första landslagsmål, sa Jakob Johansson till Kanal 5 efter matchen.

1-0 efter 60 spelade minuter stod sig sedan matchen ut. Sverige försvarade sig alldeles utmärkt mot ett Italien som trots spelövertag och en våldsam anstormning sista kvarten inte lyckades skapa ett enda riktigt farligt läge i det svenska straffområdet.

Det bästa italienska läget hade kommit tidigare, ett stenhårt skott i stolpen, men närmare än så kom inte de azurblå gästerna att hålla liv i sviten att inte förlora en enda match mot  Sverige, en svit som varat i 30 år.

Det svenska landslaget höll å sin sida fast vid en trend av riktigt bra matcher på Friends Arena. Man höll dessutom nollan vilket kan visa sig oerhört värdefullt inför returen i Milano på måndag.

– Klart att v är nöjda, det här är ett bra resultat att ha med sig till Italien. Det ger oss ett bra läge. Men det här vara bara en av två matcher, det kommer klart att bli tufft att möta dem där nere, sa Jakob Johansson.

Sverige inledde matchen överraskande aggressivt och offensivt och skapade snabbt ett lysande frisparksläge som dock Emil Forsberg lyfte högt över både mur och mål.  Sverige hade ytterligare två fina lägen under de första 45 minuterna, ett skott utanför från bra läge av Ola Toivonen och ytterligare en farlig frispark som dock samme Toivonen sköt rakt i muren.
Italien såg stundtals pressat ut på egen planhalva och skapade ganska få kreativa anfallsförsök, men de chanser som de azurblå skapade var å andra sidan ganska farliga. Vid ett par tillfällen tappade det svenska försvaret sin markering i straffområdet, men vid båda tillfällena fick de italienska spelarna i straffområdet inte kontroll på bollen.
Spelmässigt var det en klar fördel för Sverige efter en halvlek. Italienarna försvarade sig bra och sjönk allt längre ner i banan ju längre halvleken led.
I den andra halvleken var det italienarna som började bäst, medan de blågula spelarna såg lite tillbakatryckta ut. Men efter 1-0 växte det svenska självförtroendet och ett stenhårt försvarsfokus med hög press gav aldrig Italien den där riktigt heta chansen att kvittera.
I den första halvleken drog Marcus Berg på sig ett gult kort och italiens Veratti fick också syna kortleken vilket innebär att han missar returen på hemmaplan.
I den andra halveken bytte alltså Jakob Johansson in för Albin Ekdahl, sedan Marcus Berg mot Isac Kiese Thelin och slutligenGustav Svensson för Emil Krafth.
Zlatan Ibrahimovic satt på läktaren och såg nöjd ut när det stod klart att Sverige vunnit.

×