Kommun hotas av hög straffavgift

HÄSSLEHOLM En man fick vänta nästan 16 månader på att få flytta in på ett LSS-boende. Nu hotas Hässleholms kommun av en straffavgift på 887 500 kronor.

Mannen som lider av Aspbergers och Adhd fick i februari 2016 besked om att han hade rätt att få flytta in på ett så kallat LSS-boende. Men kommunen har stor brist på sådana platser – och inte förrän i juni i år, 16 månader senare, kunde mannen flytta hemifrån och in på ett boende där han fick det stöd och den hjälp han behövde.
Nu reagerar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) på att kommunen tagit så lång tid på sig.
Den har vänt sig till förvaltningsrätten, med ett krav på att Hässleholms kommun ska tvingas betala närmare 900 000 kronor i straffavgift.

En kommun är skyldig både att hålla sig informerad om de aktuella behoven hos personer som omfattas av LSS och att planera för att tillgodose framtida behov.
Egentligen ska ett beslut om insatser enligt LSS verkställas omedelbart. Men eftersom detta anses orimligt har domar slagit fast att ingen åtminstone ska behöva vänta mer än sex månader.

Att mannen skulle komma att behöva ett boende har enligt IVO varit känt åtminstone sedan han fick daglig verksamhet 2014. Dröjsmålet på 16 månader kan därmed enligt IVO:s mening inte anses skäligt.
Sanktionsavgiften ska sättas så högt att den motverkar kommunalt lagtrots. Som mest kan den uppgå till en miljon kronor. Nu vill IVO att kommunen betalar både vad det skulle kostat att ha mannen på ett LSS-boende (71 000 kronor i månaden) och 25 procent av denna summa.

Norra Skåne har förgäves sökt Hässleholms kommuns omsorgschef Annika Andersson för en kommentar.
Bristen på LSS-boenden har dock länge varit stor i kommunen. Omsorgsnämnden har i sitt yttrande förklarat att mannen erbjudits en plats i korttidsboende i väntan på en fast bostad, men att korttidsboendet drabbats av sjukdom vilket försenat hans inflytt.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du sex mer än en gång i veckan?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar