Foto: TT

Lärare gjorde kränkande gest

Osby En elev på en skola i Osby kommun har enligt barn- och elevombudet utsatts för kränkande behandling av bland annat en lärare på skolan.
Nu anser man att kommunen ska betala 10 000 kronor i skadestånd till eleven.

I den anmälan som inkommit till barn- och elevombudet, som är en del av Skolinspektionen, ges tre olika exempel på tillfällen då eleven ska ha upplevt kränkningar.
Vid två av dessa tillfällen ska det ha handlat om skolpersonal. I det första fallet ska eleven ha befunnit sig utanför ett klassrumsfönster. Läraren ansåg att eleven var störande och ska ha vridit sitt pekfinger mot huvudet och gjort en snurrande rörelse. Gesten uppfattades som om läraren menade att eleven var ”dum i huvudet”. Läraren ska även ha sagt att eleven ”inte är som hen ska vara”.

Den andra händelsen inträffade när en annan lärare upplevde att eleven var oförskämd när hen ville ha en uppgift förklarad på svenska i stället för på engelska. Enligt eleven ska hen ha fått ett knytnävsslag i ansiktet.
I det tredje fallet handlar det om ett bråk med en annan elev. Här ska eleven ha blivit både slagen och sparkad på.
I det första fallet har kommunen medgett att eleven blivit utsatt för kränkande behandling. En utredning med ett flertal samtal har genomförts.
I det andra fallet ser kommunen annorlunda på fallet. Man säger här att eleven viftat med ett papper intill lärarens ansikte. När läraren velat ta bort pappret från sitt ansikte ska hen ha rört vid sidan av elevens ansikte.
I det tredje fallet har de båda eleverna från början skojat med varandra. Skojet urartade och eleven fälldes till golvet och fick ta emot slag fram till att andra elever ingrep.
Även här medger kommunen att eleven utsatts för kränkande behandling. och man har genomfört en utredning.
Barn- och elevombudets bedömning är att eleven blivit utsatt för kränkande behandling i det första och tredje fallet, men att kommunen samtidigt inte brustit i sina utredningsskyldigheter.
Trots detta anser barn- och elevombudsmannen att på grund av att eleven utsatts för en kränkande behandling av en lärare ska eleven erhålla ett skadestånd på 10 000 kronor.
Senast den 21 november ska kommunen ange sin inställning till kravet.

Senaste nytt omOsby

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du sex mer än en gång i veckan?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar