Bästa badet byggs vid Hässleholmsgården

Varannan svensk bor vid havet, eller närmare bestämt med mindre än en mil till havet. Nästan 2/3 av befolkningen har havet inom räckhåll med avstånd på 3 mil om man lyssnar till SCBs mätningar. Människor har i alla tider sökt sig till vatten, livet är vatten, vatten är liv. Vatten var och är en viktig transportväg, men idag bor vi vid vattnet av helt andra skäl.
Många människor bor idag vid någon av våra sjöar och vattendrag. Skälen till varför vi idag söker oss till sjöar, hav och vattendrag är många. Men människor söker sig till platser där de kan ta del av vattnets möjligheter och rekreation, ljud, väder och vind som skapar lugn och ro. Behovet av mental stillhet spelar en allt större roll.
Badet har långa historiska traditioner från kanske 10 000 år sen tillbaka, med början i Mellanöstern, Romarriket hämtade inspiration ifrån Grekland, vikingarna hämtade inspiration ifrån Persien. Inom Islam utvecklades de rituella baden som skulle besökas före dagens bönestund. Det muslimska badet Hamam började i Syrien på 700-talet. Jägarfolk byggde enkel ång- och rökbastu. Olika kulturer har haft olika traditioner. Enligt ett gammalt romerskt talesätt var en dumskalle ”Han som varken kan läsa eller simma”. Att bada (och simma) var med andra ord något man tog på största allvar i det antika Rom. Badhusen tycks ha varit en samlingsplats där det fanns utrymme för såväl studier och filosofiska diskussioner som för fysisk träning och avslappnande tempererade bad.

En vän sa för snart 20 år sedan att Hässleholms utmaning för framtiden kommer vara att ”gå att vara ifrån duktig och nyttig” ”till lärande och njutning”. Jag kan bara erkänna att han hade mycket rätt, men vi måste fortfarande vara duktiga och nyttiga. Kunskapssamhället är här och genomsyrar det mesta av livet idag, för oss i den rika världen.
Idag jagar vi inte kött för att överleva, äter för att överleva eller klär oss för att överleva. Vi jagar för att det är spännande och rogivande, vi äter för att njuta, vi klär oss för att det är snyggt och känns skönt. Upplevelsesamhället syns i alla delar.
Vi vet att vi måste vara duktiga och nyttiga men tar varje tillfälle vi kan för att njuta, vilket kan vara nybakade bullar och kall mjölk från det lokalproducerade mejeriet, är mjölet och socker Kravodlat kan det också kännas bättre för en del. Många ser framemot att kunna åka på Spa-weekend eller till äventyrsbadet med familjen, några drömmer om en stuga vid en ren sjö eller vid havet på semestern.
Då säger vän av ordning, var är rättvisan för den ensamstående mamman med flera barn som endast har råd med cykel och inte kan drömma om Spa-weekend eller stuga vid havet. Många har varken råd att resa bort när weekend kommer eller på semester.
I Hässleholm har vi en sjö som skulle kunna vara attraktiv för många. Men idag har vi en sjö som inte är badbar och som väcker mycket oro, ingen kan säga när eller om den någonsin tillfrisknar trots att man slängt mycket pengar i sjön, vilket naturligtvis varit nödvändigt. Arbetet kommer sannolikt att pågå länge.
På 70-talet genomgick Sverige en explosion när de gällde badhusbyggande. I dag är många av dessa passé. I Hässleholms kommun är våra badhus kopplade till idrottsanläggningar som Qpoolen, Tyrs hov Bjärnum och Sösdala. På dessa handlar det om att koppla idrott till idrott och de synergieffekter som kan uppkomma.
Är det inte dags att vi bygger nästa badhus med lite andra tänk, mål och uppgifter än vi gjorde på 70-talet?
Är det inte dags att bygga ett bad som skapar mervärden och som kan bidra till lösningen på avigsidor som, stress, mental förslitning och ohälsa?
Är det inte dags att vi bygger nästa badhus på en plats som höjer huset, stadens och kommunens attraktivitet, och innehållsmässiga värde? Ett hus och en plats som bidrar till fler anställda i besöksnäringen i kommunen.
Är det inte dags att vi bygger nästa badhus där folkets själ och hjärta finns och på en plats som älskas av folket?
Är det inte dags att vi bygger nästa badhus så att vi tror att näringsliv och andra har lust att investera i linje med badhuset och i övrigt i kommunen?
I flera framtidspaningar talas det allt oftare om behovet av att både koppla på och av. Tittar vi i historien syns det tydligt att Badhuset varit en plats för att koppla av både fysiskt och psykiskt.

Naturligtvis ska badhuset innehålla adekvata bassänger för simträning som ger medaljer och simskola och olika upplevelser och så vidare, men jag tror valet av plats tydligt kan spegla kommunens naturliga styrkor och signum som naturen är. Ett mycket stadsnära badhus med promenadavstånd ifrån järnvägsstationen, som kan nås av de flesta boende i kommunen och i Öresundsregionen. En plats där vi kan följa årstidens gång där man tar tillvara naturens harmoni, styrka och kvalitet. En plats där man kan höra fågelsången, se de krispiga vårlöven, gå och vandra längs blomsterängar, följa höstens färgkaskader och se när snön lägger sig över Hässleholmsgården

Om jag förstått rätt finns det begränsade medel för ett badhus, bygg då ett inomhusbad på en plats där det kan få alla kvaliteter som ett utomhusbad har.
Hässleholmgården är en mötesplats för olika intressen, aktiviteter och evenemang, rätt badhus på den här platsen kan förstärka alla dessa aktiviteter och bli mötesplatsen för en stor mängd nya aktiviteter och människor. Hässleholmsgården är i dag fyllt med en mängd olika motionsaktiviteter, här finns bland annat golf, boule, minigolf, gymping, löpslingor, vandringsleder, bordtennis, promenader, orientering, hundaktiviteter, utegym, plats för en mängd olika evenemang och aktiviteter. I framtiden kan alla dessa få en ny mötesplats i den fina relaxavdelningen, i simbassängen, i badtunnorna, i bubbelpoolen, i den fina utemiljön, i café och restaurang. Tänk färskt björkris i en bastu med utsikt över det gröna.
Låt det bli lika naturligt att vistas i utemiljön vid det nya badhuset som att vara inne, ta vara på alla rekreationsmöjligheter som Hässleholmgården med omnejd har. Få kommuner har möjlighet bygga så stadsnära i ett rekreationsområde. En dag kanske intresset och pengarna finns att komplettera med ett friluftsbad.
I privatlivet, och i arbets- och näringslivet och inom området hälsa pratar man allt oftare om ”Life balance” ett liv i balans, ohälsotalen är skrämmande stora i ett rikt samhälle. Ett badhus i balans med naturen vid Hässleholmsgården skulle kunna vara en av symbolerna som stärker Hässleholms varumärke, platsen där man kan finna och skapa ett aktivt och gott liv. Vilket kan vara en symbol för livet i hela kommunen.

Det är naturligtvis viktigt att detta utreds och att en arkitekt med varsam hand får ge förslag på gestaltning, området har sin historia och måste tas om hand med stor intelligens och försiktighet.
Området som bör utredas ligger på vänster sida om allén mot Hässleholmsgården innan man kommer fram till den stora grönängen. En plats i solen en sommar där fler badrockar rockar på Hässleholmsgården kommer att bli fantastiskt!

Dagens fråga

Har du höststädat trädgården?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×