”Tack Luffe för att du väckte mig”! Paul kramar om sin fyrfota vän som räddade hela familjen från att brännas inne. Arkiv: Jörgen Alström
En lampa föll på 11-årige Pauls säng, kortslöt och fattade eld. Räddningen blev Luffe, som slickade Paul i ansiktet och väckte honom. Arkiv: Jörgen Alström
Kajsa Thorsell, socialnämndens ordförande och socialchefen Hans-Erik Ekström uttalade sig om de kriminella ungdomarna som var ute och seglade. Arkiv
Rolf Tomasson och Rune Stensby från Medborgarhusföreningen är stolta över badhuset och välkomnar fler att komma och bastubada. Arkiv: Olle Andersson
Daniel Börtz hemma i Kungsängen tillsammans med ”den trogna livsledsagarinnan” hunden Anna. Arkiv: Konny Domnauer
Generaldirektör Marianne Stålberg stiftar bekantskap med några ostfriesiska mjölkfår hos Anders Ingers på Fårgården i Norra Sandby. Arkiv: Olle Andersson
Stamkvistning av tall är något för framtiden. Anders Alwå får inte uppleva resultatet men nästa eller nästa generation igen kan få sälja kvistens tall. Arkiv: Jörgen Alström

Hjälte hyllas och kriminella ute och seglar

Att kriminella är ute och seglar på Atlanten och Medelhavet, det är en nyhet som väcker berättigad reaktion från både politiker, tjänstemän och allmänhet.
Det gäller två besvärliga 18-åringar som ingen institution kan ha, eftersom de rymmer hela tiden. Tanken är att de genom rätt sjömanskap ska kunna återföras till ett normalt liv, säger sjökapten Anders Roxne som står bakom detta vårdprojekt till sjöss. – På sjön är det tuffare tag!
Det hela sker på Hässleholms socialförvaltnings bekostnad; 5000 kronor per dag. Genom en informationsmiss fick inte politikerna i socialnämnden veta något om placeringen.
Tre socialsekreterare finns också på plats i Spanien för att utreda fallen. Metoden fördöms av vissa och försvaras av andra återkommande i vår tidning.
Dagens hjälte i Killeberg är hunden Luffe som räddade sin familj från att brännas inne!
Han är en korsning mellan schäfer och spets och har funnits i huset sedan nio år. En lampa intill en av barnens sängar hade vält och sängkläderna fattat eld, så att hela huset kunde brunnit ner. Men hunden väckte familjen och brandkåren larmades i tid. -Nu blir det brandvarnare i varje rum, säger mamman i familjen.
Under tema Skogsbruk uppmärksammas en framstående skogsman och tidigare framgångsrik industriman i godisbranschen, Anders Alwå på Holmatorp vid Snärshult i Vittsjö.
Kå Kå-koncernen var hans första livsverk och skogarna på 500 hektar under Holmatorp är hans andra.
Pensionären Alwå är lika intresserad av sin skog som av djuren inom domänerna. Moderna skördare gallrar nu de stora arealerna och massaved levereras omgående till pappersbruken.
Under sina år på egendomen har Alwå anlagt 50 kilometer skogsbilväg och dikat lika mycket samt gjort ett antal viltdammar.
Varje väg har fått sitt namn, ofta uppkallade efter barnbarn eller vänner. För sin skogsgärning har ägaren uppmärksammats i olika sammanhang.
I Kristianstads län tar man väl vara på landsbygdens möjligheter att överleva, säger generaldirektören i glesbygdsmyndigheten, Marianne Stålberg.
Hon har under en rundresa i länet besökt bland andra Fårgården i Norra Sandby, där ägaren Anders Ingers visade upp sin besättning av ostfrisiska mjölkfår. Även Vilthuset i Vinslöv och Örtagårdens plantskola i Åraslöv besöktes av delegationen från länet.
” I Hässleholms kommun bor en tredjedel av invånarna på landsbygden”, uppgav fullmäktigeordföranden Erik Sandberg, själv bonde, när han välkomnade besökarna. I kommunen finns sedan ett år en rådgrupp med sex parter som ska kunna bistå lantbrukare i brydsamma situationer, berättade Sandberg också.
I Hässleholm finns ett badhus som inte många känner till.
Det ligger på gamla T4-området, strax bakom stora matsalen. När regementet 1986 flyttade, fanns planer på att riva badhuset, men Medborgarhusföreningen gick in och räddade det och nu är det tillgängligt för allmänheten några timmar varje vecka.
Någon bassäng finns inte. Det här är ett gammaldags badhus för tvagning och bastubad, inte något för flåsiga motionsturer i klorstinkande bassängvatten, summerar reportern.
Hässleholmsfödde Osbybon Daniel Börtz hyllas nu som ”Årets tonsättare” under en hel vecka med hans musik i Stockholms konserthus.
Han inledde sina musikstudier i början av 50-talet och fick sitt genombrott som tonsättare 1968. För ett år sedan var Börtz ett namn på allas läppar, när hans opera Backanterna, regisserad av Ingmar Bergman, fick sin premiär på Operan i Stockholm. ”Den frivilliga musikundervisningen i Osby i början av 50-talet var ett fint initiativ som väckte mitt aktiva musikintresse”, säger Daniel Börtz.