I går smygöppnade Köpenhamns senaste matmarknad, Tivoli Food Hall. I mathallen samsas 15 snabbmatsställen och den 16:e resturangen huserar på ovanvåningen i en egen fristående stor lokal. Foto: Jörgen Johansson
Utbudet är varierande. Här finns barer, kaféer, asiatisk mat, spansk mat, burgare, pizza, kyckling och mycket annat. Foto: Jörgen Johansson
Tanken är att kunna konkurrera med hög kvalitet och intresset har varit så pass stort att Tivoliledningen kunnat handplocka vilka de vill ha. Foto: Jörgen Johansson
Högst upp i byggnaden finns en jättelik takterass med helt nya vyer över pulserande gator och lugnet i nöjesparken. Foto: Jörgen Johansson
Inne i mathallen kan du eller ditt sällskap sitta runt matstånden och titta på när det hela tillagas eller ta en plats kring de utplacerade borden. Foto: Jörgen Johansson
_ Här kan du komma in och plocka åt dig ett par av 20-talet olika pinchos från disken och slänga i dig det med ett glas sherry på tio minuter eller sitta i flera timmar, berättar Martin Kew från Tapa del Toro. Foto: Jörgen Johansson
Wrap från Bobbabella.
Lövtunn pizza från Gorm.
Sallad från isländska Gló.
Fikabröd hos Brödflov.
Lokalbrygd öl.
Mexikanskt hos Zócalo.

Nu öppnar nya Tivoli Food hall med 15 restauranger

Köpenhamn Tivoli i Köpenhamn vill kunna erbjuda något året runt, inte bara när man har öppet för åkattraktionerna. Den 17 november öppnar nya Tivoli Food Hall med 15 olika restauranger.

– Vi är ett gäng matnördar som gått samman för att kunna bjuda på en god upplevelse, säger pizzakrögaren Gorm Wisweh.
I en byggnad som påminner om gröna Glasvasen bakom centralstationen i Malmö har Tivoli i Köpenhamn öppnat upp för en helt ny typ av verksamhet. På 6000 kvadratmeter samsas 16 restauranger, café, designbutik och ett hotell. Byggnaden går under namnet Tivolihörnet.
– Efter 14 års arbete är vi glada över att kunna öppna upp Tivoli ytterligare och bli en naturlig del av stadsmiljön. Vi anlitade arkitektfirman Pei Cobb Freed & Partners i New York som inte fick ett helt enkelt uppdrag med att arbeta med två vitt skilda fasader. Vanligtvis har ju ett hus bara en, men här ska den ena sidan smälta in mot en nöjespark och den andra mot storstaden Köpenhamn, berättar Tivolis direktör Lars Liebst.

Det verkar ha gått inflation i så kallade matmarknader i Köpenhamn. Tidningen har tidigare berättar om Torvehallarna på Nörrebro, Westmarket på Västerbro samt Papiröen mitt emot Nyhavn, på andra sidan vattnet.
Marknadsundersökningar som gjorts har dock visat att det finns plats för sju liknande verksamheter och nu är man så uppe i fyra.
På fredagen denna vecka smygöppnade Tivoli sin mathall och den 17 november sker den riktiga officiella invigningen. Media fick en förhandstitt nu i veckan.
– Vi vill ha möjlighet att känna att allt sitter på plats och fungerar som det ska innan vi öppnar upp på riktigt, berättar Torben Plank, kommunikationschef på Tivoli.
Lokalerna är smart indelade i flera olika prång med platser utmed bardiskarna runt respektive krog, men där finns också bord och stolar utplacerade om man vill sitta tillsammans utan att ta mat från samma restaurang.
– Att få till den här mathallen har varit en process på två år. Det finns många fina restauranger i Köpenhamn och vi har velat leverera något specifikt med hög kvalitet rakt igenom, förklarar Anette Juhl, vice vd på Tivoli och tillägger;
– Tanken har varit att hit kan man komma och ta sitt morgonkaffe, ta med en lunch eller bara kunna sitta och njuta efter jobbet. Snabbmat med kvalitet.

En av krögarna som finns på plats är Gorm Wisweh från Bornholm. Han började med pizzor i sin mors kafé på den danska ön men kände snart att ville öppna en speciell pizzeria med tillgång till besökare året om, inte bara på sommaren som det lätt blir på just Bornholm. Så han sökte sig till Köpenhamn. Sedan tidigare finns Gorms Pizza på ytterligare tre platser runt om i den danska huvudstaden.
– Man blir lite stolt när det skett en professionell casting och Gorms fick bli en del av konceptet. Det är både spännande och inspirerande, säger Gorm Wisweh.
Han säger att han är medveten om att krogbranschen är tuff och att det inte alltid är lätt att lyckas men i och med att alla 16 varit med och byggt upp det hela på en och samma gång så har det blivit en särskild sammanhållning och Gorm är säker på att alla som driver sina ställen i mathallen kommer att hjälpas åt.

Bland krogarna finns en rad kända namn där flera redan är en del av det nya Köpenhamns gastronomiska profil. Utbudet är varierande med varm och kall mat. Allt från spanskt, asiatiskt, ekologiskt, rawfood, klassiska smörrebröd till traditionell fika och barer. Helt nytt för Köpenhamn är svenska Zócalo som serverar mexikansk mat med fokus på sundhet och rena råvaror.
– Vi handplockade dem från Stockholm, berättar Anette Juhl.

Martin Kew från Tapa del Toro tycker det är spännande att kunna erbjuda snabbmat med lite klass där det är helt upp till gästerna att själva välja hur länge man vill stanna.
– På en vanlig restaurang så vet du att du blir sittandes i en till två timmar. Här kan du komma in och plocka åt dig ett par av 20-talet olika pinchos från disken och slänga i dig det med ett glas sherry på tio minuter. Du kan också komma hit på kvällen med familjen och sitta kvar en lite längre stund.

Vad gäller sittplatserna så finns där ett 70-tal inomhus i mathallen. Runt om byggnaden, på båda sidor, öppnas det också upp uteplatser där man ut mot Bernstorffsgade har 65 att välja mellan och in mot nöjesparken ytterligare 370.
Byggnaden har också en stor terrass som delas av hotellgäster och de som besöker Sticks’n’Sushi, som kommer att öppna en helt ny krog på ovanvåningen av Tivolihörnet. Utsikten från terrassen är helt ny och ger en spännande vy över pulserande stadsmiljö och lugnet inne på Tivoli.

×