Foto: TT

Tuffare amorteringskrav för bolån

Inrikes Finansinspektionen föreslår skärpta amorteringskrav för husägare som har stora huslån.

Föreslaget presenterades vi en pressträff i Stockholm under måndagen.
Enligt Finansinspektionen är det bland annat de senaste årens trend med allt högre bostadspriset som gör att man nu höjer ett varningen finger.
Just nu är vi inne i ett ”unikt läge” med rekordlåga räntor, menar chefsekonom Henrik Braconier.

Däremot finns tecken på att räntorna är på väg upp. Finansinspektionen ser också risker för många hushåll om dagens ränteläget på ungefär 1,5 procent stiger till uppåt fem procent.
– Vi måste se till att den svenska ekonomin är rustad för ett tuffare läge, säger Braconier.

Finansinspektionen föreslår nu ett skärpt amorteringskrav för hushåll med höga skuldkvoter, det vill säga hushåll med stora bolån i förhållande till inkomsten.
Förslaget innebär att nya bolånetagare med bolån som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera minst 1 procent av skulderna utöver det befintliga amorteringskravet.

Det är inte första gången som Finansinspektionen agerar. 2010 införde ett bolånetak på 85 procent.
Förra året infördes krav på att låntagare måste amortera 2 procent per år om lånet omfattar 70 procent av fastighetens värde.

Enligt Finansinspektionen kommer omkring 15 procent av nya bolånetagare beröras av de skärpta amorteringskraven. Man bedömer att hälften av dem kommer att låna mindre för att hamna på rätt sida om gränsen.
Resten kommer att få amortera tre procent per år istället för två procent.

Man bedömer att främst hushåll med höga löner i Stockholms- och Göteborgsområdet, där huspriset är mycket höga, som kommer att beröras.