GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Med musik och integration i fokus

Fyra frågor ... till Anna-Carin Fogelqvist, projektledare för UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum och konferencier på konferensen Musik för integration i Kulturkvarteret Kristianstad den 16 november
Publicerad 15 november 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Anna-Carin Fogelqvist är konferencier på konferensen Musik för integration den 16 november. 
Foto: Johan Sundell
Anna-Carin Fogelqvist är konferencier på konferensen Musik för integration den 16 november. Foto: Johan Sundell

På vilket sätt är musik viktigt för integration?

- Det finns otroligt många projekt och sammanhang som visar på att musiken är ett fantastiskt verktyg för att få människor att mötas. De som är på plats den 16 november tror jag kommer känna sig inspirerade av alla föredrag och liveakter som har olika ingångar till Musik för integration. Under dagen ges många exempel på detta. Songlines, Bro Bro Breja och Baghdad sessions för att bara nämna några. Projektet El Sistema finns i Kristianstad sedan ett år tillbaka. Själva har vi jobbat intensivt med att låta skolbarn spela trummor i olika former. I en av skolorna där eleverna fick spela mycket på trummor gick både betygen upp och skadegörelsen minskade. Dessutom krävs det inga som helst språkkunskaper för att spela musik tillsammans.

Hur kan man förbättra användandet av musik och kultur för integration? - Vi på UNGA Musik i Syd försöker anstränga oss till det yttersta för att få mer musik tillgänglig för fler. Det vill säga att vi vill visa representativa föreställningar där det kan finnas någonting för alla, oavsett bakgrund. I det ingår att hitta nya spelplatser och mötesplatser

Berätta lite vad som kommer att hända under dagen?

- Den 16 november fyller UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum Kulturkvarteret i Kristianstad med ett 100-tal barn, musiker, forskare, pedagoger, kulturutvecklare, producenter och projektledare från Öresundsregionen ända upp till Norrbotten. Att dela erfarenheter och inspirera är vad dagen främst handlar om. Vi vill skapa en stor mötesplats där folk kan ses och nya nätverk byggas, inget auditorium där ”vi” sitter och pratar om ”dem”. Det är fjärde året i rad som Utvecklingscentrum står bakom en nationell konferensdag i Kristianstad öppen för alla men riktad till branschfolk med ett för musiklivet angeläget tema.

Vad ser du själv fram emot mest under evenemanget?

- Bland liveakterna hittar man tv-aktuella Sousou & Maher Cissoko, projektet Trumattack och musikerkollektivet The Baghdad Sessions. Avslutar dagen gör Navid Modiri tillsammans med gitarristen Kristofer Göransson från bandet Navid Modiri & Gudarna. Bland föreläsarna finns både nationella och mer lokala perspektiv, till exempel El Sistema Swedens konstnärliga ledare Ron Davis Alvarez, unga producenten Loloat Hassan från Malmö, författaren Ulf Jederlund och representanterna Julia Sandwall och Mohammad Jawshani från det nationella Arvsfondsprojektet Songlines. Personligen är jag nog allra mest nyfiken på vad våra följeforskare från Malmö Högskola Camilla Löf och Ylva Holmberg har kommit fram till, de har följt oss på UNGA Musik i Syds under flera års tid och på torsdag presenterar de sin slutrapport. Sedan vet jag att både Ron Davis Alvarez som ska berätta om El Sistema Sweden och Navid Modiri är karismatiska föreläsare. Båda dessa är också publikens val.

Matilda ArboreliusSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.