– Det är otroligt vad man kan göra av rep, säger Åsa Thorsén Mogensen. Vi har ungefär 100 reptrick men använder bara 20 av dem. Men vi dansar, spelar och sjunger också. FOTO: KRISTINA WICKSELL
En kontrabas kan vara lite skrämmande för ettåringar, som kanske för första gången får stifta bekantskap med instrumentet. FOTO: KRISTINA WICKSELL

Rep och randigt talar sitt tydliga språk

Osby Åsa Thorsén Mogensen och Petter Wickman spelar, dansar och sjunger för alla förskolebarn i Osby kommun fram till jul i föreställningen Rep & Randigt. Under resans gång har de haft en forskare, som studerat normer, som följeslagare. Idag, torsdag, ska hennes rapport presenteras i Kristianstad.

Det är Unga Musik i Syds Utvecklingscentrum som gett Ylva Holmberg och Camilla Löf i uppdrag att genomföra studien av hur bland andra Åsa och Petter jobbar med normer.
Hur arbetar de med det som vi anser vara normalt? Hur kan man undvika schabloner, hur reagerar barnen och vilken interaktion finns med publiken?

De har sammansatt sina iakttagelser i en rapport som presenterar på Unga Musik i Syds utvecklingsdag i Kristianstad idag, torsdag.
– Det har varit inspirerande och har höjt kvaliteten på vår föreställning att Ylva Holmberg följt oss, säger Åsa Thorsén Mogensen. Det ska bli jättespännande att se hur rapporten tas emot.
– En normkritisk rapport kan stimulera andras arbete och inspirera, fortsätter hon.
Åsa, som flyttade till Osby med sin familj 2013, är utbildad dramapedagog och arbetar som frilans med föreställningarna. Hon är också anställd på 40 procent på Kulturskolan i Älmhult.

Åsa Thorsén Mogensen stötte ihop med Petter Wickman på kursen Musik i framtidens förskola på Musikhögskolan i Malmö för några år sedan.
De satte igång ett samarbete och fick hjälp av regissören Anna Karin Sersam. De har nu jobbat tillsammans i ungefär två år och hade premiär på sin föreställning Rep & Randigt i maj 2016.
Sedan dess har det blivit runt 70 föreställningar runt om i Sverige och nu i november – december är det Osby som får besök. 18 föreställningar ges i kommunen fram till jul.

Barnen i åldern 1-5 år får i föreställningen se Åsa spela fiol och Petter kontrabas. Det handlar om rytmik, folkmusik och snören som förvandlas till olika saker i ett samspel mellan Åsa och Petter.
– Det blir nästan som trolleri, säger Åsa, det är magiskt hur mycket man kan göra med snören, till exempel kan vi skapa ett badkar och sedan låtsas att vi badar i det.
De dansar, sjunger och spelar och presenterar instrumenten för barnen. Många av de yngsta kan bli lite rädda för den stora kontrabasen.
– De flesta barn har hört gitarr och piano, men kontrabas och fiol är nytt. En stor och en liten gitarr, säger många barn.
Susanne Gäre

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Tror du att Palmemordet kommer att lösas?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×