Sveriges rikaste bank utan pengar

Så har det då hänt!
Handelsbanken i Hässleholm skall bli kontantlöst!
Var på banken för ett par dagar sedan för att ta ut pengar.
En något udda summa. Fick pengarna, men vid kontroll stämde det inte. En hundralapp för litet. Expediten säger då som förklaring, att de inte har hundralappar, bara 500 och 200 sedlar, men att han kan sätta in 100 kronor på kontot igen, eller så får jag ta ut jämna pengar.
Frågar då om det inte är en bank jag är på? Varför de inte har hundralappar? Det har ju som bekant tryckts nya sedlar, och nya mynt till ett stort värde. Han korrigerade felet genom att återsätta felande summa på kontot. Hur som helst. Handelsbanken skall flytta till Norra Station, och då skall de sluta med kontanthanteringen. Varför då, frågade jag. Det är en mindre lokal, och det har inget bankvalv, fick jag som förklaring? Och? Ja, skall vi bygga ett bankvalv? frågar då expediten. Självklart, tycker jag, en bank skall väl ha ett valv! En bank är en bank är en bank har jag lärt mig.
Resonemanget, att det är vi kunder som har lett bankerna till korthysterin är fullständigt taget ur luften. Det är bankerna som har fått oss dithän. Blir billigare för dem, sitter bakom sina skärmar och håller på med rådgivning dagarna i ända. Bryr sig inte om sina fysiska kunder, stänger
allt tidigare, så vi inte har en chans att besöka dem. När kortläsarna kom till affärerna, fick vi näringsidkarna betala bankerna kronor 3, 50 för varje 100 kronor som vi sålde för. Det blir mycket pengar det. Direkt ner i bankernas kassakista. För ingen ansträngning alls. Det var vi butiksägare som gjorde jobbet. Dessutom fick butikerna själva stå för kostnaderna med både installation och införskaffande av maskinen. Flera tusen kronor som vi var tvungna att punga ut med.
I övriga Europa har de kontanter. Titta på euron, ner till minsta cent kan man handla för. Jag har alltid varit stolt över Handelsbanken, och pratat med mina vänner om, att där minsann har de kvar vanliga pengar. Men, men. Och är det inte en av Sveriges rikaste banker? Lite svårt att förstå, att de inte har råd med ett bankvalv. Varför är det så här i Sverige, och varför säger vi inte ifrån! Bjärnums
Sparbank (Snapphanebygdens Sparbank) har fortfarande kontanthantering, och de hjälper sina kunder med både det ena och det andra. Min mamma är kund där, och är jättenöjd.
Får väl se hur jag gör.

Dagens fråga

Såg du första programmet av "Så mycket bättre"?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×