Hässleholms kommun köper in bostadsrätter åt nyanlända. Kaptensgatan 11. Lägenheter.

Kommunen köper bostadsrätter

HÄSSLEHOLM 5,6 miljoner kronor. Så mycket har politiken avsatt för köp av bostadsrätter åt nyanlända i Hässleholms kommun.
Hittills i år och ifjol har kommunen lagt högsta budet på tre lägenheter. Fler budgivningar har vunnits, men där har säljaren valt en annan köpare.
Någon övre gräns för hur mycket man kan betala finns inte.

Bostadsbristen i landet har gjort att kommunerna numera köper bostadsrätter för hundratals miljoner varje år. Något som ses som kontroversiellt både hos invånarna – som kan få se sig överbjudna med sina egna skattepengar – och av bostadsrättsföreningarna, som får en passiv medlem och dessutom andrahandsuthyrning under en ospecificerat lång tid.

Norra Skåne har granskat hur köpen gått till i Hässleholm.
Budgeten för bostadsrättsköp ligger i år på hela 5,6 miljoner kronor.
Bara en mindre del av den har använts.
– Återstående budget är på 5 422 000 kronor och de har vi äskat med oss till nästa år för att fortsätta att köpa bostadsrätter, berättar exploateringsingenjören Kristofer Olsson, som arbetar under tekniska nämnden.
– Men vi kollar just nu på ett par bostadsrätter så det kan mycket väl bli fler köp i år, säger han.

Själv har han förståelse för kritiken mot att kommunen genom sina bud riskerar att trissa upp priserna.
– Det är något vi försöker beakta. Vi lägger bara bud på objekt där vi är villiga att löpa linan ut. Så för vissa objekt påverkar vi priset, men vi tycker inte att vi höjer den generella prisnivån särskilt mycket.
– Dessutom så har vi alltid en annan budgivare att beakta och som är villig att betala för de bud denne lägger. Vi vill ju köpa lägenheterna för så lite som möjligt så vi lägger mindre bud och matchar då vad marknaden är villig att betala, säger han.

Några regler för budgivningarna finns dock inte. Detta till skillnad från exempelvis Malmö, där Stadsfastigheter har tillåtelse att lägga två bud under en budgivning. Det första ska vara detsamma som bostadens utropspris och bud nummer två ska ha stöd av marknadsvärdet.
– Vi har aldrig lagt oss i en budgivning. Men vi har varit med i budgivningar vi inte vunnit. Vid de tillfällena har vi inte kunnat köpa lägenheten på grund av att säljaren valt att sälja till den andra intressenten trots högre bud från kommunen, berättar Kristofer Olsson, som inte vet om det beror på ett motstånd mot att sälja till kommunen eller någonting annat.
– Säljaren har ju rätt att sälja till vem den vill.

Kommer summan upp över en halv miljon måste affären upp på politikernas bord, i tekniska nämndens arbetsutskott.
Det i sin tur innebär en fördröjning av köpeprocessen som skulle kunna göra att vissa säljare backar.

Dagens fråga

Följer du någon tv-serie?

Loading ... Loading ...