Foto: Foto:
Mathilda Ahnell och Håkan Vramsmo är välbekanta ansikten som medverkar som solister. Foto: Rebecka Ahnell/Suzie Ahlborg
Astrid Robillard. Foto: Karin Wallin
Conny Thimander. Foto: Susanne Hallmann

Mozarts välkända verk sjungs i kyrkan

kultur För fjärde gången framförs Mozarts sista verk i Hässleholms kyrka under ledning av dirigent Birgitta Roslund. Fyra solister, Hässleholms kyrkas mer än 60 man starka vocalensemble och en handplockad orkester bjuder på Mozarts Requiem på söndag.

Mozart påbörjade Requiem svårt plågad av sjukdom och avled innan han hann slutföra det. Hans elev Franz Xaver Süssmayr skrev färdigt verket som uruppfördes 1793. Den mytomspunna dödsmässan framförs nu åter i Hässleholms kyrka under ledning av Birgitta Roslund.
– Requiem är bedårande vacker musik och det är musikhistoriens mest mytomspunna verk. Mozart dog mitt i Lacrimosa, han komponerade de första åtta takterna och det är troligen de sista noterna som han skrev, berättar Birgitta Roslund. Det är ett speciellt verk med funderingar kring liv och död.
Kyrkans vocalensemble har i år även många ungdomar som medverkar och kören består därför av över 60 personer.
– Det är häftigt att vara med och sjunga verket. Jag tror att alla körsångare är oerhört glada. Det är ju ett stort verk och svår musik men det är väldigt lättlyssnat, säger Birgitta Roslund.
Mozarts Requiem framfördes senast år 2011 i Hässleholms kyrka.
– Vi är glada att få göra ett verk en gång om året och nu var det länge sedan vi gjorde Requiem. Solisterna är de som var med i Messias i fjor men de har inte varit med i Mozarts Requiem.
De fyra solisterna är tenoren Conny Thimander som medverkat i Aniara på Malmö Opera och deras turnerande uppsättning av Madame Butterfly. Mezzosopranen Astrid Robillard som man kunnat se som Carmen på Malmö Opera sjunger altpartierna.
– Sedan har vi Håkan Vramsmo som är från Osby och bor och verkar i London men som gärna kommer hem till det här, det är väldigt roligt, säger Birgitta Roslund.
Även sopranen Mathilda Ahnell är ett välbekant ansikte och Birgitta Roslund har följt henne ända sedan hon som barn var med i kyrkans barnkör Hasselnötterna.
– Kören är stor och det är många ungdomar med, flera av dem har varit med sedan Hasselnötterna och har sjungit sedan de var sju, åtta år. Många av dem sjunger sådant här för första gången. Det är både häftigt och utmanande att vara med i ett större verk.
Den yngsta i kören är femton år.
– Det som ligger mig väldigt varmt om hjärtat är att se unga människor som får vara med om det här. Det är roligt att se hur de blir bitna av det här, för när man har funnit sådana här verk – då blir man biten.
Själva requimet är omkring en timme långt.
– En del är lite rädda för det här requiemet och det ska de absolut inte vara för det är väldigt lättlyssnat och fin musik på alla sätt. Har man inte lyssnat så mycket till klassisk musik är det en väldigt bra ingång.
Konserten är i Hässleholms kyrka på söndag klockan 18.
– Det är professionella musiker och vokalister, så det är alltid roligt att kunna göra det här i Hässleholm. Vi hoppas på fulla hus, säger Birgitta Roslund.

×