Foto: TT/Arkiv

Snuvade på bostad: ”Det ska inte få gå till så här”

HÄSSLEHOLM Norra Skåne har pratat med två av dem som försökt köpa en lägenhet – men blivit överbjudna av kommunen.
De är, milt uttryckt, kritiska.
– Min fru var fly förbannad. Vi var på väg att bli bostadslösa helt enkelt, säger Anders från Vittsjö.

Det är kommunens övriga medborgare som blir lidande när kommunen bjuder högst för att klara bostadskrisen åt samhällets nyaste och de mest utsatta.

Bogdan kom till Sverige för nio år sedan och kämpar själv för att få en lägenhet. Han bjöd på en av bostadsrätterna åt en vän som även han var i behov av bostad – men fick se sig slagen av kommunen.
– Det känns ju väldigt konstigt. Du kan aldrig tävla mot staten, säger han.
Mest kritisk är han mot att kommunen bjudit över med hans och vännens skattepengar. Kommunens pengar borde användas till att bygga nya bostäder i stället, tycker han.
– Jag har ingenting emot nyanlända men kommunen måste prioritera dem som bor här och betalar skatt, säger han med eftertryck.

Två andra som drabbades var Anders och hans fru, som sålt villan och snabbt behövde hitta en lägenhet. Det visade sig vara svårare än de trott.
Flera bostadsrätter som var till salu steg rejält i budgivningarna men med en av dem var paret med ända in i slutet. Då lade dock Hässleholms kommun det vinnande budet.
– Jag tycker att det är väldigt snett. Det handlar om våra skattepengar och kommunen konkurrerar med oss som finansierat välfärden. När vi fick veta det här, att kommunen varit med, var vi mycket upprörda. Det hade kunnat sluta med att vi fått ta in på en campingplats, säger Anders.
Rena turen gjorde att de efter budgivningen lyckades få en hyreslägenhet.
– Men jag tycker inte att det ska få gå till så här. Varför köper inte kommunen en lägenhet åt mig? Nej, de borde köa likadant som alla andra till lägenheter. Jag tycker absolut att det här måste upphöra.
q Intervjupersonerna vill vara anonyma och därför är både Anders och Bogdan fingerade namn.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar