Kraven vid sanering av skolområden är tuffare än vid exempel industriområden. Foto: Kristina Höjendal/arkiv

Vedhyggeskolan ska nu vara fri från gifter

Tyringe I fredags förra veckan rullade saneringsmaskinerna iväg från Vedhyggeskolan i Tyringe.
– Nu ska allting vara sanerat och klart, säger fastighetsförvaltaren Mathias Bjäreborn.

Saneringsbehovet av marken vid Vedhyggeskolan i Tyringe har varit en lång följetong.
I samband med bygget av den intilliggande multihallen upptäcktes föroreningar i marken bestående av bland annat arsenik och kvicksilver. Därefter upptäcktes att även mark vid Vedhyggeskolan var förorenad.

I januari i år beslutade därför tekniska nämnden att föreslå kommunstyrelsen att avsätta 2 miljoner kronor för att sanera marken under sommaren.
Men på grund av en miss i diarieföringen försenades arbetet till i höst.

Nu ska det dock vara klart. I fredags lämnade de sista maskinerna platsen och enligt tekniska förvaltningens fastighetsförvaltare Mathias Bjäreborn ska marken nu vara fri från gifter.
– Det stämmer, allt ska vara borta. Vi har fått godkänt på alla rutor, säger han och syftar till det rutnät området varit indelat i under saneringsarbetet.

Att exakt allt gift är borta är dock en sanning med viss modifikation. Saneringen syftar istället till att värdena ska ner till ”rimliga nivåer”.
– Det går aldrig att få bort dem (gifterna) helt och hållet. Kraven är dock tuffa på skolområden, mycket tuffare än vid till exempel industriområden. Och de kraven uppfyller vi, försäkrar Mathias Bjäreborn.
Härnäst ska en miljökonsult ta fram en slutrapport för saneringen för att gå igenom så att allting blivit korrekt utfört.
Rapporten beräknas vara klara inom en månad.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du klimatångest?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar