Annons

”Missade att informera”

Hässleholm • Publicerad 23 november 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Jasmin Al Aqer Amanda Östensson
Jasmin Al Aqer Amanda Östensson

Morgonen efter stormötet träffar vi elevrådets ordförande Jasmin Al Quer och Amanda Östensson som också går i nian. De är fortfarande mycket oroliga över situationen.

Särskilt över hur betygen ska påverkas av att det under den senaste tiden varit vikarier, ibland utan lärarbehörighet, som har skött undervisningen.

Annons

Betyg som preliminärt räknas som intagningsbetyg till gymnasiet.

Susanne Sandqvist förstår oron, men lovar att betygen ska sättas utifrån en helhetsbedömning där de ordinarie lärare ska vara med.

– Ingen elev ska bli bedömd utifrån den kunskap som kanske kan ha missats utifrån den uppkomna situationen.

Har strejken påverkat ert sätt att lösa problemen?

– Nej, vi var i full gång att lösa den redan innan eleverna strejkade. Men som sagt, vi skulle ha informerat tidigare och mer regelbundet.

Hur upplevde du mötet på tisdagskvällen?

– Att oron fortfarande är stor, men att vi fick möjlighet att lugna ner och förklara situationen.

– Och att vi också har löst den någorlunda tillfredsställande genom att plocka in en pensionerad vikarie och en ordinarie lärare för andra årskurser till högstadiet.

Eva Andersson, förvaltningschef för barn- och utbildning, beklagar situationen i Bjärnum.

Hur ser det ut på andra skolor i kommunen?

Annons

– Rent generellt är det svårt att få tag i vikarier och det blir också allt svårare att lösa situationer långsiktigt. Men någon kris likt den i Bjärnum har vi inte på något annat ställe i kommunen just nu. Det här är ett stort nationellt problem för landet.

Eleverna i årskurs nio ångrar inte att de beslutade sig för att gå i strejk förra måndagen. Något som väckte uppmärksamhet i både tidningar, radio och tv.

– Det var jättebra att vi gjorde som vi gjorde. Vi kanske inte hade väntat oss den uppmärksamheten, men det var bra. Jobbigt ändå att det skulle behövas, säger Jasmin Al Aqer.

– Själv bröt jag nästan ihop efter mötet på tisdagskvällen. Tyckte att skolledningen mest kom med bortförklaringar. Tycker också det är konstigt att utbildningsminister Gustav Fridolin inte har uppmärksammat oss.

Norra Skåne fick under onsdagen inte heller kontakt med utbildningsministern för en kommentar.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons