Ann-Marie Algotsson hyrde ut sin bostad till flyktingar, som förstörde den. Nu tar hon saken vidare till tingsrätten för att kommunen ska betala fakturan på 112 000 kronor.

Socialens råd kostade henne 120 000

hässleholm Hon hyrde ut sin bostad genom socialförvaltningen till en bostadslös nyanländ familj.
– Det öppnade porten till helvetet. Mitt hus och mitt liv förstördes, säger Ann-Marie Karlsson.

Hon anklagar socialförvaltningen för att de har lurat henne och vill nu varna andra för att inte gå i samma fälla.
I dag är villan på Gustavsgatan såld, men Ann-Marie Karlsson mår fortfarande dåligt efter månader av kamp för att få tillbaka sitt hus och bryta kontraktet.
– Socialen lovade betala hyran och depositionen, och det kändes bra för mig. När jag skulle skriva kontrakt med socialen blev jag ombedd att själv stå på det. De gör kommunen av pedagogiska skäl, förklarade de. Nyanlända får pengarna till hyran av socialen insatta på ett konto, och ska själva betala hyran till mig. De ska etablera sig och lära hur det går till i Sverige, berättar Ann-Marie Karlsson.
Därmed är hon ansvarig uthyrare och kan inte vänta sig någon hjälp av socialen om det blir problem. Men hon kunde inte ana vad som skulle hända.
I dag ångrar hon djupt att hon gick med på det.
– Jag ömmade verkligen för familjen.

I dag bor Ann-Marie Karlsson i en tvårumslägenhet nära Grönängsskolan. På köksbordet står ett hemarkiv, som är till bredden fylld med papper som har med uthyrningen att göra. Den innehåller kontrakt, kommunikation med förvaltningen, försäkringsbolagets skadeinventering och fakturor från firmor för renovering av villan.
Hon suckar och skakar på huvudet.
– Jag förlorade 120 000 kronor på uthyrningen för renovering och reparationer. Eftersom skadorna orsakats av de som bodde i huset var inte försäkringsbolaget skyldiga att ersätta mig med en krona.

Allt började i januari 2016. Ann-Marie Karlssons villa stod tom och hon funderade på om hon skulle hyra ut den, eller sälja huset. Hon visste att kommunen sökte bostäder till nyanlända och kontaktade kommunens bostadshandläggare. Men hon hörde inget och annonserade på Blocket istället.
Då ringde en ung man, vars mamma, pappa och tre mindre syskon, behövde en bostad.
Sonen och hans bror kom som ensamkommande för fem år sedan och hade senare fått hit resten av familjen, som bott i Hässleholms kommun i sex månader.
– De hade ringt till socialen, som hänvisade dem till mig. Jag fick veta att fem personer var i behov av bostad. De båda äldsta sönerna hade bostad på annat håll. Jag var lite tveksam, men sonen hänvisade mig till en biståndshandläggare som intygade att familjen var skötsam och helt igenom bra. Jag tyckte synd om dem, berättar Ann-Marie Karlsson.

Biståndshandläggaren betonade att Ann-Marie Karlsson kunde känna sig helt trygg.
– Jag nöjde mig med det. I hyreskontraktet står att socialen står för hyran samt el, beräknad till en satt norm för fem personer. Kontraktet skrevs under på ett år från den 1 mars 2016.
Ann-Marie Karlsson fick många samtal från sonen om småsaker som behövde fixas. Till exempel att skruva i lampor och byta proppar.
Efter tre månader kom den första elräkningen, som socialen betalade.
— Då var de åtta som bodde i huset. Grannarna hörde av sig och sa att det bodde många personer i villan och sopberget var enormt. Jag sa till dem att sortera soporna, och de lovade de.

Ann-Marie Karlsson upptäckte att fukt hade spridit sig i huset, särskilt i badrummet och i köket. Toalettfönstret hade börjat ruttna, eftersom det alltid stod öppet.
– Spisen gick sönder, så jag bytte den. Strömmen gick och jag härledde felet till att annan elektronik som de hade satt in överbelastade systemet. När elräkningen kom krävde de att jag skulle betala summan som översteg socialens norm.
Biståndshandläggaren kopplades in och meddelade att familjen skulle betala hela elräkningen.
Då började Ann-Marie Karlsson få hotfulla och nedlåtande sms från sonen.
Hon visar dem i telefonen: ”Du är en bedragare och idiot”. ”Far åt helvete”.
– Jag blev kallad för saker som inte lämpar sig i tryck.
I augusti 2016 sa Ann-Marie Karlsson upp kontraktet i ett rekommenderat brev.
– Då hotade de att polisanmäla mig och ville bara betala 7 500 kronor av hyran på 12 500 kronor. 5 000 kronor drogs av för el.
1 december skulle familjen ha lämnat huset.
När hon bad dem att flytta ombads hon att ”dra åt helvete.”
Ann-Marie Karlsson anmälde sms:en till polisen, men de ansågs inte tillräckligt hotfulla för att gå vidare med.
– Grannarna sa att det bodde tolv personer i huset. När jag frågade så sa de att de bara var fem. Men de lovade att följa kontraktet och jag övertalades att låta dem stanna till 1 mars 2017.

I januari i år tog Ann-Marie Karlsson dit sitt försäkringsbolag, som konstaterade stora skador i huset, som hade orsakats av de som bodde där. Fukt och mögel hade spridit sig.
– Det bodde för många i huset. Ett byggföretag gav ett kostnadsförslag på renovering för 120 000 kronor, säger Ann-Marie Karlsson.

Socialen meddelade att Ann-Marie Karlsson fick vända sig till kronofogden för att få sina pengar.
Den 28 februari skulle familjen flytta ut, men de fanns kvar i huset.
– Socialen hade inte ordnat nytt boende och bad mig låta familjen bo kvar, men jag sa nej. De fick ett dygn på sig. Men de hade inte flyttat då heller. När jag kom dit på kvällen var de kvar. Jag blev hotad och ringde polisen, men de kunde inte ingripa. De sa att jag fick vända mig till kronofogden.
När hon kom tillbaka nästa dag var huset tömt.
– Jag stängde av elen och bytte lås. Sedan bröt jag ihop.

Familjen är fortfarande skyldig henne 6 500 i hyra.
– Jag är sjukskriven och mår mycket dåligt. Nu lever jag på 12 500 kronor i månaden i sjukpeng. Det är inte lönt att kräva tillbaka pengarna via kronofogden. Jag skulle aldrig ha skrivit på kontraktet.
Ann-Marie Karlsson sålde huset med avdrag för renoveringen på 120 000 kronor.
– Jag gick jämnt upp. Vinsten åts upp när lånen var betalda.

Dagens fråga

Tror du på åtal om Palmemordet i sommar?

Loading ... Loading ...