I somras sålde man 1 800 biljetter. Till nästa sommar hoppas man på en högre siffra. Pressbild
Foto: Jörgen Johansson

Två dagars festival med rockhyllningar

Med tolv olika hyllningsband med den bästa rockmusiken från 70- och 80-talet kommer Sveriges största tribute-festival för andra gången att rocka Hässleholm nästa sommar. Rock the Night Festival har vuxit och dubblerat sig både när det kommer till antalet festivaldagar och antalet hyllningsband.

Tidigare i veckan släpptes banden och biljetterna till festivalen på Hässleholmsgården och det blir band som hyllar alltifrån AC/DC till Bruce Springsteen och Queen.
– Det blir en tvådagarsfestival nästa år och vi har dubblat antalet band, säger festivalgeneralen Viktor Johansson.
Med två dagar blir konceptet mer fullbordat menar han.
– Det blir mer festivalkänsla nu.
Nästa år kommer dessutom matutbudet att vara större, fler matvagnar kommer att finnas på området och barerna och vip-området kommer att utvecklas. 
– Festivalen växer på alla håll och kanter. Sedan är det lite fler spännande nyheter som vi kommer att släppa under våren, olika aktiviteter som kommer att sk inne på området. Men i huvudsak är det musiken som allting kretsar kring, säger Viktor Johansson.
I somras sålde man 1 800 biljetter.
– Den siffran är vi nöjda med men vi siktar så klart ännu högre och hoppas kunna locka mycket folk utanför kommunen och från hela södra Sverige. Kort sagt finns det ingen annanstans i den här storleken. Vi tycker att det är spännande att fortsätta utvecklas som Sveriges och kanske till och med Nordens största tributefestival.
Konceptet har fått mycket positiv respons och banden kommer från olika delar av Sverige. Även intresset utomlands har varit stort.
– Vi får jättemånga förfrågningar av band från bland annat Tyskland, Storbritannien och Italien. Det är jättekul. Det finns en marknad för det utomlands så vi ska försöka plocka in lite större satsningar kommande år. Sen finns det ju även experienceband där det fortfarande finns originalmedlemmar kvar och det hade vi velat få in i samma koncept just för att folk ska få uppleva den största musiken från 70- och 80-talet.

Var kommer idén ifrån?
– Svårt att säga. Vi gjorde Rock the Night-showen på Kulturhuset här i stan och så ville vi göra ett utomhusgig och sedan ville vi förlänga den armen. Då plockade vi in fler band som nischade sig på de olika grupperna och det var då vi märkte att det inte fanns något liknande som det här.
Den egna Rock the Night-showen kommer åter att vara en del av festivalen och avslutar helgen på lördagskvällen.

Är det något du själv ser extra mycket fram emot?
– Hela tvådagarsgrejen ser jag fram emot. Att Hässleholm förhoppningsvis får lite rockfeber under hela helgen så att det smittar av sig på resten av staden. Sen ser jag så klart fram emot alla tributebanden. Vi har en del jättespännande bokningar till nästa år tycker jag. A Tribute to Led Zeppelin är ganska stora, de spelade på Sweden Rock och Queer kammade hem vinsten i Battle of Tribute Band på Rockklassiker. De flesta av banden har spelat väldigt länge och alla har bra meriter. Det ska bli kul att samla dem under två dagar.
Festivalen i somras var en mjukstart inför det som komma skall. Viktor Johansson hoppas att festivalen kommer att växa ännu mer kommande år.
– Vi är jättenöjda med festivalen men vi är inte färdiga än, vi fortsätter att utveckla den. Vi hoppas kunna erbjuda ännu fler dagar och ännu mer tributeband för att göra festivalen till en gigantisk folkfest, säger Viktor Johansson.
Rock the Night Festival äger rum den 6 och 7 juli 2018.

×