Vivian Buczek spelar i Lund i kväll den 24 november. Låtar från hyllade Ella Lives står i centrum. Pressbild

Hennes Ella-hyllning lever vidare

När föräldrarna gav Vivian Buczek en lp med Ella Fitzgerald blev det början till hennes intresse för jazzmusiken. I går firade Vivian att hennes egen Ella-hyllning, Ella Lives, kommit ut på vinyl och i kväll sjunger hon ikonens musik på sitt eget sätt på Stardust i Lund.

Vivian Buczek har sjungit Ella Fitzgeralds låtar landet runt sedan plattan släpptes i våras. När vi når Malmöartisten är hon på väg från Jönköping där det varit Ella-konsert kvällen innan.
– Det är inte så ofta jag sjunger i kyrkor, men det här var en konsert i en frikyrka och publiken var helt underbar! säger en småförkyld sångerska.
Med en tvååring hemma går det inte att komma undan förkylningarna.
– Men har man teknik, vet hur man ska hantera rösten och dessutom inte är rädd så går det bra ändå. Jag är van att ge järnet, men jag får lära mig att hålla igen lite.

ren var intensiv för Vivian Buczek i svallvågorna av skivsläppet, en av många hyllningar till Ella Fitzgeralds 100-årsminne. Ella Lives fick fina recensioner inte enbart i Sverige och Vivian har bland annat blivit uppmärksammad i Downbeat.
I går var det alltså dags för en konsert på Folk å rock i Malmö för att fira vinylsläppet av Ella Lives. Det är första plattan som Vivian släpper på vinyl.
– Det känns som om den yngre publiken är mer inne på det. Och faktum är att min första Ella-skiva var en lp, så nu blir det lite tillbaka till det gamla.
Ella Fitzgerald har varit en viktigt inspirationskälla för Vivian Buczek.
– Jag blev imponerad av skivan som jag fick av mina föräldrar. Musiken smittade av sig till och med genom en högtalare, annars brukar jag bara beröras av livekonserter. Efter det fortsatte jag lyssna på andra sångerskor, de amerikanska sångerskorna som hade stark pondus när de sjöng.

Att göra sin egna versioner av det egna urvalet ur The first lady of songs låtskatt var viktigt för Vivian Buczek.
– Jag tycker vi särskiljer oss lite från andra. Jag funderade över varför man gör en hyllning och att det inte får bli en kopia. Då är det viktigt att ha en människa som är bra på att arrangera om musiken. Martin Sjöstedt tog sig an hela det här jobbet, utan honom hade det inte hänt. Han kom på ett sätt att tackla det, att hitta ett eget sound och att förnya.

Har du någon egen favorit?
– Ja, det finns en som står ut på skivan, Yesterdays. Det är nog min favorit, i alla fall i det arrangemanget vi gör den i. Den går långt från Ella, men ändå inte …

Den senaste tiden har kvinnor inom både musik, teater och media gått ut och berättat om övergrepp och nedvärderande attityder från i första hand män inom sina respektive branscher.

Hur är det inom jazzen?
– Jag har funderat över det där, om jag varit med om något som gått över gränsen. Det är en mansdominerad värld inom jazzvärlden, men gentemot musiker och sångare finns inga problem såvitt jag upplevt. Någon gång kan man få klumpiga kommentarer från publiken, men jag är en person som har svar på tal. Jag har lärt mig säga ifrån.

Att jazzen skulle vara undantaget tror Vivian ändå inte.
– Men jag är själv noga med vilka jag samarbetar med, det kanske är en förklaring.

Vivian kommer att fortsätta jobba med Ella-plattan ännu en tid. I kväll – den 24 november – blir det alltså konsert i Lund, den 28 november kan man höra Vivian Buczek spela live i P4 Malmöhus kl 8.30 och framöver väntar julkonserter med Peter Asplund, dock inte i Skåne. I maj gör Vivian och Viktoria Tolstoy ett par konserter på Victoriateatern.
– Det blir en galen fest, den kvällen blir det cirkus. Det är allt vi vet, säger Vivian Buczek med ett skratt.

×