Över två hundra döda i moskéattack

Egypten Över 230 personer dödades och hundratals skadades i en attack mot en moské i norra Sinai i Egypten under fredagen. Beväpnade terrorister sköt vilt in bland bedjande besökande.

Allt började med en explosion inne i en fullsatt moské i samhället Bir al-Abed.
När dess invånare flydde ut genom dörrarna väntade de beväpnade terroristerna utanför, och öppnade eld mot den panikslagna folkmassan, uppger egyptiska myndigheter för AP.
När ambulanser anlände till platsen sköt gärningsmännen även mot dem. Inledningsvis tände de eld på bilar i området för att spärra av området kring moskén.
Enligt vittnen ska det ha rört sig om minst ett dussin beväpnade män.
235 personer rapporterades under fredagskvällen ha dödats i attacken.
Vid 19.28-tiden på fredagskvällen hade ingen ännu tagit på sig ansvaret för attacken.
Men enligt flera medier är det troligt att dådet genomförts av militanta islamister, då deras aktiviteter varit flera i norra Sinai de senaste åren.
Moskén var en samlingsplats för sufier, som praktiserar en särskild inriktning inom islam, en minoritet som IS i Egypten nyligen har riktat hot mot. Detta då de anser att sufierna är kättare.
IS ska även enligt BBC ha halshuggit två påstådda sufiska präster, något de använt i sin propaganda.
Fredagens dåd har beskrivits som det värsta i Egyptens moderna historia, och president Abdul Fattah al-Sisi utlovade snabb och våldsam hämnd mot de skyldiga under dagen.
Flera internationella ledare har även uttryckt sin förskräckelse över dådet.
”Fruktansvärd och feg terroristattack mot oskyldiga och försvarslösa bedjande i Egypten. Världen kan inte tolerera terrorism, vi måste besegra dem militärt och smäda deras extremistiska ideologi som utgör grunden för deras existens.” skrev USA:s president Donald Trump på Twitter.
Också Sveriges statsminister Stefan Löfven kallade attacken för ”en feg och usel attack”.
– Sverige sörjer naturligtvis med det egyptiska folket och skickar också våra kondoleanser till Egypten, säger Löfven till TT.