Vem var Kim Wall?

Webb-TV Den frågan försöker journalisten Fredrik Svenningsson besvara i en dokumentärfilm som sänds på SVT på söndag.

Historien har dominerat i nyhetsrapporteringen under sensommaren och hösten. Hur den svenska journalisten Kim Wall åkte ut med den danske uppfinnaren Peter Madsen i en ubåt för att sedan aldrig komma tillbaka.

Inte minst har det bisarra efterspelet fascinerat och chockerat. Hur Madsen först dragit en historia – han hade släppt av Kim Wall vid liv – som senare motbevisades när hennes torso flöt iland vid Amager. Och hur han sedan dragit en ny historia som senare motbevisades efter nya fynd av kroppsdelar vilket i sin tur givit upphov till nya historier.

Men vem var Kim Wall? Vi vet att hon var en framgångsrik ung frilansjournalist som skrivit för några av världens mest välrenomerade tidningar, därbland The Guardian och New York Times. Men vem var människan Kim Wall?

Om det, och om hur vänner och anhöriga kämpar för att rapporteringen om händelserna inte ska reducera henne till ett mordoffer, handlar dokumentären ”Kim Wall – hon som ville berätta” som visas på SVT 22.00 på söndag, och från 02.00 på morgonen på SVT Play.

– Mycket av nyhetsrapporteringen har handlat om själva brottet. Därför känns det viktigt att berätta om Kim Wall och om vem hon var. Som person och som journalist, säger Fredrik Svenningsson som gjort filmen i ett pressmeddelande.

I programmet hörs många röster om Kim Wall. En av dem Catherine Harder som var hennes lärare under hennes tre första år i grundskolan. Hon bor också Gislöv, samma by utanför Trelleborg där Kim Wall växte upp.

– Det har berört alla. Vi bor nära varandra rent fysiskt, barnen har följts åt under uppväxten. Det känns ofattbart och det känns som att det nästan har kommit in i familjen, säger hon i programmet.

– Hon hade en förmåga att skriva och lyfta texten med hjälp av bilder. Hon gjorde en bok om regnskogen. När jag såg den tänkte jag att det här kommer jag aldrig att få uppleva igen. Att någon elev gör en så välarbetad bok i den åldern som hon var i då.

 

Läs mer:

Mördade Kim Wall hedrades i New York
Madsen erkänner kroppsstyckning
Madsen hade filmade kvinnomord på datorn
Madsen häktas för mord
Kim Wall hade världen som arbetsplats
Kroppen i vattnet identifierad som Kim Wall
Skånska journalisten Kim Wall försvunnen efter ubåtshaveriet

×