Paret Staffan Jeppsson, 93, och Doris, 92, kom för att shoppa och blev bestörta över nedläggningsbeslutet. Foto: Maja Ögren Andersson
En gammal ärorik butik går nu i graven. FOTO: MAJA ÖGREN ANDERSSON

Carl Andersson slår igen ärorik butik

HÄSSLEHOLM Carl Andersson med modiga 144 år på nacken stänger butiken. Många satte morgonkaffet i vrångstrupen efter beskedet i tidningen på måndagsmorgonen.

– Nej, det kan väl inte vara sant, utbrast 92-åriga Doris Jeppsson som tillsammans med maken Staffan, 93, hade tagit bussen till stan från Tormestorp för att shoppa hos Carl Andersson.
Så snart affären hade öppnat på måndagsmorgonen blev paret hjärtligt mottagna av Ingrid Hansson, 73, som gav goda råd och all tänkbar service.
I dag är det Anna, dotter till Ingrid och Thomas Hansson, som driver butiken.
– Att stänga butiken var ett mycket svårt beslut att fatta, men vi hade inget val. Tiderna har förändrats, radikalt, säger Anna Hansson.
– Konkurrensen, inte minst från utlandet via nätet, kan vi inte klara. Det är bara så. Vi måste anpassa oss efter verkligheten. Prismässigt går det inte att konkurrera.
– Den personliga servicen har vi hållit högt, men det räcker inte i den konkurrens som råder just nu och som många butiker känner av.
Den stora fastigheten är såld, vilka som tar över den och vad som kommer att finnas där när Carl Andersson har lagt ner, vill hon inte berätta.
– Nej, vi har sålt och håller öppet som vanligt över jul. Vi är precis igång med julskyltningen. När vi stänger för gott kan jag inte säga.
För Anna och hennes familj har det varit hektiska men givande år.
– Kontakten med kunderna är värdefull, den kommer jag att sakna, konstaterar Anna som ännu inte har bestämt sig för vad hon ska syssla med framöver.
– Arbetslös blir jag inte, men om jag ska stanna i branschen eller göra något annat, jag är ju lärare också, vet jag inte.
– Ingen som jobbar här ska gå ut i arbetslöshet.

De kunder som Norra Skåne pratade med utanför butiken under förmiddagen var bedrövade, inte minst paret Jeppsson som kommer att sakna butiken med den personliga servicen.
En dam som vill vara anonym sade med tårar i ögonen att hon inte trodde sina ögon när hon läste om beskedet i tidningen.
– Jag har ju handlat här så länge jag kan minnas. De känner mig och vet precis vad jag är ute efter. Den personliga servicen kan man inte få någon annanstans.
Det är som sagt inte vilken butik som helst som nu stänger sin verksamhet. Verksamheten såg dagens ljus 1873 och är landets äldsta butik i branschen för klädbutiker.

Dagens fråga

Är det för tidigt att plocka fram julsakerna nu?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×