Annons

Michelle de Jongh vill lyfta med Vittsjö

Sport ”Det ska bli spännande att se vad vi kan koka ihop tillsammans.”
Sport • Publicerad 28 november 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Den 20-åriga Mariestadstjejen Michelle de Jongh har redan hunnit med en hel del på fotbollsplanen. Hon har en mängd flick- och ungdomslandskamper på meritlistan och 2015 spelade hon hem ett EM-guld med U19-landslaget.

de Jongh debuterade i allsvenskan 2014 och har varit ordinarie i Kif Örebro under de senaste tre säsongerna. 2017 började bra när Pia Sundhage tog ut mittfältaren i A-landslaget men fortsatte i moll med Kif Örebro – som trots ett på pappret namnkunnigt lag slutade sist i damallsvenskan.

Annons

– Det har varit väldigt mycket tumult med känslor. Ett lite osammanhängande år skulle jag sammanfatta det som, för vi fick inte riktigt ihop det på planen som grupp.

Nu byter 20-åringen miljö.

– Jag har spelat i Kif i fyra och ett halvt år och känner att även om det var där jag fick mitt genombrott har jag väl stått och stampat lite, konstaterar de Jongh som flyttar hemifrån ”på riktigt” när hon drar till Skåne.

– Jag vill försöka utvecklas på planen men även utanför. Jag ser verkligen fram emot att få vara en del av Vittsjö där jag tror att jag kan få den lagkänsla som behövs för att jag ska kunna kliva fram i min egen roll lite tydligare.

Michelle de Jongh har länge betraktats som en av svensk fotbolls största talanger. Vittsjös tränare Thomas Mårtensson hoppas kunna hjälpa 20-åringen ta nästa steg i karriären.

– Hennes bästa år var egentligen inte i år utan 2016. Mycket på grund av att hon mestadels har fått spela yttermittfältare, vilket egentligen inte är hennes position. Det är som offensiv innermittfältare hon har sin roll, slår Mårtensson fast.

– 2017 är väl ingenting att hänga i granen. Jag har varit väldigt jämn under hösten men har ju inte fått spela på min position. Jag kommer att ta med mig jämnheten in i 2018 och hoppas att nästa år blir ännu bättre än 2015–2016, säger de Jongh.

Vittsjötränaren menar att 20-åringen behöver mycket boll för att komma till sin rätt.

– Hon är oerhört rörlig och har en mycket fin spelförståelse. Hon har den där ”hovmästarblicken” och är duktig på att i förväg veta var hon ska göra av bollen.

Det råder ingen tvekan om hennes personliga mål.

Annons

– Jag vill ta det extrakliv som krävs för att kunna aspirera på en plats i A-landslaget.

Vad behöver du jobba på för att slå dig in där?

– Mina offensiva kvaliteter, för det har känts som om de har skalats bort lite det senaste året.

Vilka är dina intryck av Vittsjö?

– Jag ser Vittsjö som ett kämparlag, som Kif kanske var tidigare. Där är mycket karaktär men man ser även tendenser till en väldigt bra spelidé och att spelarna har mer att ge än vad det blev den här säsongen. Det ska bli spännande att se vad vi kan koka ihop tillsammans när jag kommer in i bilden.

Den röda tröjan har varit ett tema för de Jongh.

– Det är något med färgen... Nej, det var väl ingenting jag tänkte på när jag valde men jag kommer definitivt att passa bra i rött, säger de Jongh och ler brett.

bild 1/3
Michelle de Jongh skriver på kontraktet med Vittsjö under överinseende av sportchefen Erika Nilsson. Foto: Marika Höghäll
Michelle de Jongh har inte besökt Hässleholm tidigare. ”Jag kan ha åkt igenom med tåg men jag har aldrig klivit ur och satt min fot här. Det ska bli spännande”, säger hon. Foto: Marika Höghäll
Michelle de Jongh behåller den välbekanta röda tröjan.
                   Foto: TT
Michelle de Jongh skriver på kontraktet med Vittsjö under överinseende av sportchefen Erika Nilsson. Foto: Marika Höghäll
Michelle de Jongh har inte besökt Hässleholm tidigare. ”Jag kan ha åkt igenom med tåg men jag har aldrig klivit ur och satt min fot här. Det ska bli spännande”, säger hon. Foto: Marika Höghäll
Fakta:

Namn: Michelle de Jongh.

Ålder: 20 år.

Bor: Örebro men flyttar till Hässleholm i januari.

Familj: Mamma Gunilla, pappa Richard, storasyster Louise och lillasyster Nicole.

Klubbar: Mariestads BoIS, Kif Örebro, Vittsjö GIK.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons