STOCKHOLM 20090202 Undersköterskan Rebeca Miranda hjälper en äldre person på Kulltorps Vård- och omsorgsboende på Söder i Stockholm Foto Henrik Montgomery / SCANPIX / Kod 10060

Arbetsgivaren: ”Ålder inget kriterium för högre lön”

HÄSSLEHOLM – Vi tillämpar individuell lönesättning och det är inte alltid vi anser att det finns en koppling till antal år man jobbat, säger omsorgschefen Annika Andersson, som också konstaterar att kommunen just nu gör en stor satsning på att utbilda alla chefer i lönesättning och verksamhetsutveckling.

Hon menar att många är missnöjda med sin lön eftersom de gärna tittar på sin egen löneökning i förhållande till andras.
– Alla tror att de har rätt till löneökning och att om man gör ett bra jobb så får man den lön man genererar, men det är inte vad löneavtalet säger.

Vad tycker du om att en 20-åring som är ny i yrket kan tjäna mer än en med 17 års erfarenhet?
– Vi tillämpar individuell lön och det är inte alltid man som arbetsgivare anser att det finns en koppling där. Ålder och anställningsår är i sig inget kriterie för högre lön.
Inte ens låglönesatsningen garanterar den enskilde ett individuellt påslag. Det förklarar varför två av kvinnorna i artikeln inte fått högre lön trots att de läst vård- och omsorgs-programmet och arbetar som habiliteringsassistenter.

Att det saknas personliga handlingsplaner är inget som Jenny Hörberg, chef för alla anställda inom stöd och service till funktionshindrade, känner igen.
– Sådana gör man i den egna individuella planen, men den innebär inte att man är garanterad en viss summa, säger hon och påpekar att det finns alla möjligheter att själv få upp lönen.
– Du kan som undersköterska påverka eftersom vi erbjuder jättemycket kompetensutveckling. Du kan ta dig an case management eller delaktighetsmodellens delaktighetsslingor.

De får till svar att det inte finns någon plats på case management.
– Jag kan inte svara på det, men det är sådant som erbjuds. Som anställd på en gruppbostad har du ett individuellt mål där det står olika lönekriterier för att få en viss lön. Jag kan ge förutsättningarna och sedan är det upp till enskild individ att jobba med det.

Varför har personalen inga arbetskläder trots att det blev lag på detden 1 januari 2016?
– Det är snart upphandlat men det är en jättestor apparatur. Det är på väg.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • JA (61%, 244 Röster)
  • NEJ (39%, 157 Röster)

Antal röster: 401

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×