Lommabo döms för sexköp av barn

Lomma Mannen från Lomma hävdar att han inte förstått att det var en 13-åring han köpt sex av.

Mannen, som är i 40-årsåldern, kom i kontakt med 13-åringen på ett internetforum. Där kom de överens om att ses. Träffen ägde rum i januari i år i Hässleholmstrakten.

Enligt domen kom de överens om att mannen skulle få köpa sex av 13-åringen.

Åklagaren har i både tingsrätt och hovrätt yrkat på att mannen i första hand ska dömas för våldtäkt mot barn och i andra hand  köp av sexuell handling av barn. Mannen erkänner att han köpt sex, men hävdar att han inte visste att personen han stämt träff med inte hade fyllt 15.

Tingsrätten ansåg att det inte fanns något som talade för att mannen kände till barnets låga ålder och dömde honom för det lägre brottet, köp av sexuell handling mot barn. Nu fastställer hovrätten domen och dömer mannen till skyddstillsyn. Han ska också genomgå ett behandlingsprogram inom frivården.

VAD SÄGER LAGEN

6 kap. 4 § brottsbalken säger att den som har samlag eller annan jämförbar sexuell handling med ett barn under 15 år, döms för våldtäkt mot barn. Det krävs att den misstänkte kände till att barnet var under 15. Också den som inte insåg, men hade skälig anledning att ana att barnet inte uppnåt 15 års ålder kan dömas för våldtäkt mot barn.

×