Musikern Emil Jensen får årets kulturpris

skåne Region Skånes kulturpris 2017 går till poeten, musikern och artisten Emil Jensen.

Priset är på 100 000 kronor och hyllar en person som genom konstnärligt skapande bidrar till förnyelse och utveckling av kulturlivet i vid bemärkelse.
Så här motiverar kulturnämnden utmärkelsen i pressmeddelandet:
Region Skånes kulturpristagare 2017 är en sann ordkonstnär som förenar musik och lyrik med allvar och humor. Med ett underfundigt tilltal och osvikligt engagemang tar han sig an stora frågor och den lilla människans belägenhet – och skapar etthelt eget uttryck. Region Skånes kulturpris 2017 går till artisten Emil Jensen, för ett mångsidigt konstnärskap som lämnar få oberörda.

Emil Jensen är född 1974 och uppvuxen i skånska Hjärup och sedan mer än 20 år verkar han som poet, låtskrivare, musiker och artist och i detta förenar ett starkt samhällsengagemang med humor och allvar. Som artist har han utvecklat en scenisk närvaro och publikkontakt i föreställningar som turnerat i hela landet. Han har också lyft ”mellansnacket” till en egen genre med mästerlig nivå, då han tar sig an ämnen som hållbar utveckling, jämställdhet och mänskliga rättigheter med hans egna begrepp – medmänskliga rättigheter.
Han beskriver sitt konstnärsskap så här i pressmeddelandet i samband med kulturpriset:
– Det känns fantastiskt bra att få Region Skånes kulturpris och listigt att ge det till mig för det sätter fart på processerna i mig, det blir som både en piska och morot. Mest av allt blir det som en trampolin till något nytt. säger Emil Jensen med glimten i ögat och fortsätter:
– Det är också roligt att någon på Region Skåne sett att det jag gör berör människor och att det lett fram till kulturpriset. Det ger mig extra kraft och övertygar mig om att jag är på rätt spår. Priset gör också att jag får bättre tid och ro att skriva fram nytt material under våren 2018.

Vilka utmaningar väntar honom under 2018? Det blir alldeles säkert en ny föreställning till hösten, nytt album, nya dikter, så mycket mer vill han inte avslöja.

Dagens fråga

Tror du att Palmemordet kommer att lösas?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×