Det är mycket papper som ska sorteras innan Eva Klang kan lämna över till sina kollegor på omsorgsförvaltningen vid årsskiftet. Foto: Eva Frid
Eva Klang som drottning Silvia invigde Pågatågsstationen i Ballingslöv. Foto: arkiv

Vad är livet utan arbete?

Hässleholm – Jag gillar inte ordet pensionär, jag vill mer se det som att jag slutar förvärvsarbeta och ska hitta på något annat, säger Eva Klang, som har jobbat i över 40 år inom kommunen.
Den 31 december är hennes sista arbetsdag inför det okända nya.

Att gå i pension kan för många människor vara laddat. Medan någon tycker att det ska bli jätteskönt, tycker någon annan att det ska bli förfärligt.
Eva Klang verkar mer tillhöra den tveksamma kategorin, hon tror egentligen att det blir jobbigt, men hon vet inte riktigt.
– Jag har aldrig tänkt på det där med pensionering, det är ju något som andra gör, inte jag, säger hon med ett konfunderat leende.
Visst tecknade hon en gång en pensionsförsäkring, men jisses, själva det faktum att hon tillhörde dem som av åldersskäl skulle behöva sluta jobba fanns så många år framåt att det var långt ur sikte.

– Pensionär är ett ord, jag tycker är svårt att hantera, säger hon och berättar att hon överväger att starta en konsultverksamhet inom det hon har jobbat.
Hon vill gärna fortsätta arbeta på något sätt, efter alla år som heltidsanställd känns det mer naturligt än att bara vara ledig.
Eva har fyllt 68 år och hade kvar sin anställning fram till hon blev 67 år, sedan dess har hon gått på timmar, men den siste december är arbetssagan inom kommunen all. Hon började jobba på den dåvarande socialförvaltningen den 12 mars 1974 och har sedan dess varit kommunen trogen som anställd.

Det har blivit många olika arbetsuppgifter genom åren, hon började jobba med allmänna kontorsgöromål och bland annat med familjebidrag åt värnpliktiga.
Under några år var hon sekreterare i olika nämnder och dess arbetsutskott, under vissa perioder sekreterare i handikapp- och pensionärsråd.

Hon har överklagat domar och skrivit yttranden till domstolar i hundratals ärenden rörande bistånd, jobbat mycket med regelverk, skrivit riktlinjer, utarbetat taxor och avgifter och upprättat förslag till och handlagt avtal med Migrationsverket.
I dag jobbar hon som utredningssekreterare.
– Det är roligt att ha jobbat med så många olika saker. Och det är roligt att kunna mycket.

Eva har varit med om stora förändringar, förutom så kallat vanliga omorganiserar inom förvaltningar, har det också varit större förändringar.
En av dem är Ädelreformen, som genomfördes den 1 januari 1992 och innebar att kommunerna fick ett samlat ansvar för långvarig service, vård och omsorg för äldre och handikappade.
Men nu då, vad händer nu då? Ska det bli mer teater, mer drottning Silvia? För det är ju så att många känner till Eva Klangs imitation av drottning Silvia och uppskattar hennes medverkan på fester, möten och revyer.
Fast några revyer finns inte på agendan, men teater är ett av fritidsintressena, sång och musik ett annat.
– Jag är med i Hässleholms Teaterförening och så sjunger jag i kör, i Kyrkans Vocalensemble.
– Vi är ett mindre gäng som åker till Flensburg varje år och sjunger på Lions välgörenhetskonserter, berättar Eva som har bott i Hässleholm i hela sitt liv.
– Förutom några år i Lund när jag läste språk, engelska och tyska. Den tyska fonetiken lärde mig varför drottning Silvia bryter som hon gör, konstaterar hon och skrattar.

Fram till den siste december har Eva fullt upp med att sortera papper på sitt kontor för att lämna över till kollegorna.
I januari börjar det nya livet som först ska innehålla rensning i hemmet, vilket många ägnar sig åt det första de gör när de pensioneras.
– Sedan får jag se vad jag hittar på, säger hon lite lurigt.

Dagens fråga

Tror du att Palmemordet kommer att lösas?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×