Kent Ekeroth (SD). Foto: Anders Wiklund / TT

Trots friande dom – Kent Ekeroth (SD) avgår

Trots den friande domen uppmanade Sverigedemokraternas partiledning Kent Ekeroth att lämna sin plats i justitieutskottet. Det gjorde han också, samma dag som han friades i hovrätten.

– Frågan om politiskt förtroende är dock frikopplad ifrån den juridiska processen. Även om Hovrätten friar Ekeroth från brott, så konstaterar man samtidigt att han kunde ha undvikit hela situationen genom att bara gå därifrån. Partiledningen anser att detta hade varit ett mer omdömesgillt och förtroendeingivande agerande, skriver SD:s gruppledare Mattias Karlsson i en kommentar.

Enligt Sverigedemokraterna välkomnar partiet den friande domen och säger att Kent Ekeroth under åren gjort ett bra jobb på det kriminalpolitiska området. Men ”i sitt val av livsföring, uppförande och omdöme har Ekeroth dock inte lyckats leva upp till de höga krav som ställs på en företrädare i kriminalpolitiska frågor”.

– Vår bedömning är också att Ekeroths förtroende hos breda delar av allmänheten har skadats allvarligt genom en rad incidenter under åren, skriver Sverigedemokraterna i pressmeddelandet.

– Att Ekeroth valt att ignorera en direkt uppmaning från partiledaren kring formerna för hans time out under rättsprocessen har också bidragit till att skada hans förtroende internt.

Under fredagseftermiddagen intervjuades Kent Ekeroth i den främlingsfientliga tidningen Samnytt, och lät då meddela att han lämnar sin plats i justitieutskottet.
– Om Jimmie nu känner så starkt att jag inte borde sitta i justitieutskottet så kommer jag lämna den platsen.

×