Kombinationen av lussekatt och varmkorv var godare än vad Skånskans Ralph Bretzer hade fruktat. Foto: Stefan Persson

Lussekorven – inte så dum

Recension Precis när man hämtat sig från kombinationen pepparkakor och mögelost kom nästa udda julkombination: varmkorv i lussekatt.

Korv med bröd för en lite tynande tillvaro i snabbmatsvärlden. Från klassiker som hamburgare och pizza via kebab och falafel till asiatisk mat i låda har de klassiska korvmojerna minskat i antal medan den klassiska varmkorven numera står att finna på bensinmackar, pressbyråkiosker och liknande platser. Så har den inte heller förändrats i nämnvärt sedan urminnes tider. Förrän nu.

I ett lyckat pr-drag som fick stort medialt genomslag i veckan lanserade Pressbyrån lussekorven – en varmkorv i lussekatt. I mina öron låter det en smula udda, lite mer så än den lussesemla som en bagare utanför Luthagen lanserade nyligen. Lussesemlan är ju ändå en kombination av två söta bakverk som inte känns väsensskilda i smaken. Jag menar, saffran, mandelmassa och grädde – hur skulle det kunna gå fel?

Men saffran och korv … där är jag lite mer skeptisk när beger oss för att testa nymodigheten.
”Själv tycker jag att den ska avnjutas i sin enkelhet”, säger Fredrik Edin, prouktchef för snabbmat på Pressbyrån i ett pressmeddelande. Riktigt så långt är jag inte beredd att gå. En varmkorv utan stark senap och ketchup? Aldrig i livet.

Där står man på Malmö Central med lussekorven i näven och tittar lite skeptiskt på den. Det känns lite som att lussekatten håller på att gå av på mitten, på det smala partiet och jag justerar servetten därefter, för att ge den lite välbehövligt stöd. Så öppnar jag munnen och tar ett bett. Bara korv än så länge. Pressbyråns korvar är ju inte direkt någon kulinarisk upplevelse av rang men den är i alla fall fullt ätlig om än lite karaktärslös.

Nästa tugga. Det smakar påfallande mycket som … korv med bröd. Efter ytterligare några tuggor till tränger saffransmaken igenom konkurrensen från korven, ketchupen och senapen och kombinationen fungerar faktiskt väl. Saffranens sötma spelar med ketchupen som kontrasterar mot senapens styrka och korvens sälta.

Det vore en klar överdrift att kalla det en smakupplevelse som går till historien – pepparkakan med mögelost var till exempel betydligt intressantare i den aspekten även om jag föredrar mina pepparkakor au naturel – men det smakar faktiskt helt okej.

×