Hässlehem åtalas för att ha ljugit om kontroller av vattentemperaturen i en rad lägenheter i Tyringe - vilket innebar en risk för legionella. Foto: TT BILD
Miljöchefen Sven-Inge Svensson ser allvarligt på händelsen. Foto. Arkiv

Hässlehem åtalas – krävs på skadestånd

HÄSSLEHOLM Det kommunala bostadsbolaget Hässlehem har åtalats för försvårande av miljökontroll. Bolagets ansvariga ska ha ljugit om att varmvattentemperaturen kontrollerats i ett antal lägenheter i Tyringe – något som vid en kontroll, enligt miljökontoret, inte stämde.

– I och med att systemet bygger på att man ska redovisa fakta, så ser jag väldigt allvarligt på det här, säger kommunens miljöchef Sven-Inge Svensson.
– Det hade varit mindre allvarligt att säga att de inte klarat att åtgärda det här, än att säga att allt var ordnat.
Nu riskerar det kommunala bostadsbolaget att få betala en företagsbot på 100 000 kronor.

Enligt den stämningsansökan som kammaråklagare Lars Magnusson lämnat in till Hässleholms tingsrätt har bolaget skickat in ett ”sanningslöst” protokoll där det framgår att mätningar utförts i alla lägenheter där man fått tillträde, det vill säga 63 av 66 lägenheter.
Enligt åklagaren har inga mätningar gjorts, vilket inneburit att bolaget gjort sig skyldigt till försvårande av miljökontroll.
Hässlehem medger händelseförloppet men förnekar brott.

Bakgrunden är att miljönämnden i april 2015 ställde krav på att Hässlehem skulle vidta åtgärder för att se till så att vattentemperaturen ligger på minst 50 grader vid varje tappställe. Detta för att inte de farliga legionellabakterierna ska kunna växa till sig i ledningarna.
Efter åtgärderna skulle mätningar utföras och resultat från dessa skickas in till miljökontoret.

Enligt Sven-Inge Svensson fattade miljökontoret misstankar när miljöinspektören gjorde en rutinkontroll efter att ha fått protokollet på sitt bord.
– Hässlehem skrev att ”nu har vi rättat till det här” och då ringde inspektören till en av dem som klagat och sa att allt väl var frid och fröjd. Men hyresgästen svarade ”nej, här inte varit någon.” Hon kollade med grannen och där hade de inte heller varit. Nu säger en massa hyresgäster att ingen varit inne hos dem och mätt.

Egenkontrollen fungerar inte om verksamhetsansvariga lämnar falska uppgifter, konstaterar han.
– Jag välkomnar att detta blir prövat, för hela vår tillsyn bygger till stor del på att vi kan lita på de uppgifter som lämnas in; från miljörapporter till mätningar.

Ärendet blir nu ett fall för tingsrätten, som ska ta ställning till huruvida Hässlehem gjort sig skyldigt till det som åklagaren hävdar.
Sven-Inge Svensson tror på en fällande dom.
– Det bedömer jag ändå som sannolikt, det vore märkligt annars.
Tidningen har förgäves sökt Hässlehems vd Stephan Persson för en kommentar.

Dagens fråga

Tror du att Palmemordet kommer att lösas?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×