Kanotpaddling på Immeln. FOTO: PETER PAULSSON

Extra avgift för att paddla på Immeln

IMMELN En serviceavgift på 50 kronor för alla som paddlar i Immeln. Det vill Östra Göinge kommun införa från och med nästa år. Förslaget tas upp på kommunstyrelsens sammanträde i morgon.

Det är många som paddlar kanot i Immeln och nyttjar rast- och lägerplatser med eldstäder, vindskydd och toaletter. I hela sjösystemet (Immeln, Raslången-Halen) fanns 50-60 000 individuella övernattningsgäster 2015.
I och med att befintliga lägerplatser och eldstäder är hårt ansatta slår fler och fler läger på privat mark och det eldas mer på platser som inte är iordningsställda för eldning. Detta har i sin tur lett till ökat antal bränder på öarna och mer nedskräpning – och missnöjda markägare i kommunen.

Nu vill kommunen skaffa sig ökade resurser och medel för att kunna minska de här problemen och säkerställa bästa tänkbara service. En hållbar och attraktiv kanotled som fortsätter att locka turister från när och fjärran till Immeln är målet och därför föreslås en serviceavgift på 50 kronor per kanot och dygn för nyttjanderätt av servicen kommunen tillhandahåller längs kanotleden i Immeln.
Pengarna ska gå till fler lägerplatser, fler iordningsställda eldstäder, utökad sophantering och bättre information till besökarna för att kunna styra dem till mindre sårbara platser.

Det finns redan ett samarbete mellan Östra Göinge, Olofström och Kristianstad och en dialog förs med länsstyrelsen, räddningstjänsten, kanotuthyrare och markägare för att kunna ta ett helhetsgrepp på frågan.
Olofström har redan en serviceavgift för sin del av sjösystemet och nu är tanken att Östra Göinge hakar på 2018 och Kristianstad året där efter.

De flesta som paddlar på Immeln hyr kanot av kanotuthyrare och samarbetsavtal som innebär att uthyrarna hanterar och administrerar den nya avgiften kommer att tecknas.
För personer som inte hyr kanot genom uthyrare blir avgiften i stort sett frivillig.
För alla som utnyttjar servicen som kommunen tillhandahåller ska möjligheter att betala bland annat via swish finnas, men om man paddlar utan att använda lägerplatser och eldstäder behöver man inte betala.
På så sätt inskränker avgiften inte på allemansrätten, enligt kommunledningen.

Dagens fråga

Tror du att Palmemordet kommer att lösas?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×