Skjutning

Tre nekar till mordförsöket i Hembygdsparken

Hässleholm Samtliga tre inblandade i mord- och rånförsöket i Hembygdsparken i somras, då en 23-årig man skottskadades, förnekar brott.

Det framkom när rättegången inleddes på tisdagsmorgonen vid tingsrätten i Hässleholm.
De tre åtalade är en 18-åring för försök till mord, en 19-åring för försök till grovt rån och en 22-åring också för försök till rån. Bakgrunden ska ha varit att 23-åringen hade lånat ut 2 000 kronor till 19-åringen och nu ville ha tillbaka pengarna.
Enligt åklagaren ska 18-åringen ha avlossat ett skott med ett hagelgevär mot rånoffret som då träffats av ett 140-tal hagel.

Målsägaren, den 23-årige mannen, begär ett skadestånd på sammanlagt över 140 000 kronor.
Tisdagen inleddes med att kammaråklagare Marie-Louise Holmberg gick igenom den nästa 1 000 sidor omfattande förundersökningen.
Hon gick bland annat igenom en lång samtalslista som en av de åtalade och den beskjutne mannen haft dagar och timmar före händelsen i Hembygsparken.
Av konversationen via messenger framkom att 23-åringen var mycket angelägen om att få tillbaka pengarna. Han behövde dessa akut och blev under meddelandenas gång allt mer desperat och uppgav för 19-åringen att han mådde dåligt och var i stort behov av pengarna.

Under en lång konversation på dagen för händelsen fick 23-åringen flera uppgifter om var och när han skulle träffa 19-åringen. Det sista meddelandet, innan rånförsöket, bestod av en bild på kvarnen vid hembygdsparken där de båda männen skulle träffas.
Under förmiddagen gick också åklagaren igenom den rättsmedicinska undersökningen av 23-åringen, om hans skador som åstadkommit av hagelskottet.
Åklagaren visade bilder på mannen, men också de kläder som han burit vid tillfället och som var genomborrade av kulhål och mycket blodbestänkta. En väska som mannen bar hade delvis skyddat 23-åringen från allvarligare skador av skottet som avlossades från fem meter.

Hon redovisade också en rapport från försvarets forskningsinstitut som bland annat provskjutit ett liknande vapen. Hagelgeväret som användes vid rånet har inte återfunnits
Åklagaren redovisade vidare den mängd larmsamtal som inkommit under kvällen och som bland annat identifierade den bil som knuts till de åtalade och händelsen.
Under polisens förundersökning var det fler än de tre åtalade som var inblandade i händelsen, enligt åklagaren. Två bilar, den bil som kördes av en av de åtalade, samt ytterligare en bil med personer, dök tidigt upp i undersökningen.
Efter skottlossningen har personerna i de båda bilarna träffats vid Finjasjön och den identifierade bilen vid Hembygdsparken hade lämnats vid en bilverkstad. Allt detta har framgått av uppgifter polisen fått fram via telefonsamtal som först mellan de inblandade.
Rättegången fortsätter i eftermiddag med förhör av målsäganden, den 23-årige skottskadade mannen.

Dagens fråga

Tror du att Palmemordet kommer att lösas?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×