23-åringen var klädd i träningskläder, eftersom han var på väg till sitt gym, när han skulle träffa 19-åringen som avtalat. På platsen blev han beskjuten, men lyckades ta sig från platsen. Bilden visar 23-åringen nedblodade byxor efter skottet. Foto: polisen

”Trodde inte att det skulle hända mig”

Hässleholm – Inte i min vildaste fantasi kunde jag tro det skulle hända mig.
Det sade den man som i somras blev utsatt för ett rån- och mordförsök i hembygdsparken. Den 23-årige mannen har varit sjukskriven sedan händelsen och beskriver sitt nuvarande liv fyllt av oro, ångest och tung medicinering.

Efter åklagarens genomgång av händelsen som inträffade i hembygdsparken den 16 juli i år, fick den beskjutne mannen själv berätta om hur han upplevde kvällen då han attackerades.
Inledningsvis berättar han hur han mött en av de tre åtalade vid en studentfest tidigare under året. Han beskriver mannen, och de i dennes krets, som bekanta. Inga som han umgicks med, men visste vilka de var och pratade med när de stötte samman i staden.

Vid tillfället på studentfesten lånade 23-åringen ut en summa pengar till en av de åtalade, den 19-årige mannen som står åtalad för försök till grovt rån. Efter en tid begärde 23-åringen pengarna tillbaka, och det var när han skulle få pengarna tillbaka som han blev utsatt för rån- och mordförsök, enligt åklagaren.
Under förmiddagen hade kammaråklagare Marie-Louise Holmberg gått igenom den konversation via Facebook/messenger som 23-åringen haft med 19-åringen.
Enligt 23-åringen hade mannen velat träffas för att återbetala skulden. Mötesplatsen var i centrala Hässleholm. Först vid Kyrkskolan, men senare blev mannen beordrad att komma till den väderkvarn som finns vid parkeringen till hembygdsparken.
– Jag lägger märke till en svart Audi när jag promenerar på väg till mötesplatsen, berättar 23-åringen för rätten.

Han berättar att han känner igen den person som kör bilen. det är en av de män som tidigare figurerat i polisutredningen, som suttit häktad med släppts på fri fot.
23-åringen fick förklara exakt hur han gick från sin bostad och mot mötesplatserna. Under promenaden fick han nya instruktioner om var han skulle möta 19-åringen.
Till slut befann han sig vid kvarnen. stod där och väntade, då han upptäcker två maskerade personer, en med ett förmodat hagelgevär, som kommer ut från buskaget vid kvarnen.
Strax därpå får han ett slag i huvudet och uppmanas tömma sina fickor.
– Jag blev helt överrumplad, säger 23-åringen och berättar att han vid uppmaningen skrek, ”i helvete heller”, och vänder sig för att rusa därifrån då han hör ett skott och känner hur det blir varmt och blött av blod innanför sina kläder.

23-åringen lyckas dock springa därifrån. Försöker stoppa en bil, men hamnar så småningom vid en bostad där han faller ihop och sedan får hjälp med att ringa polis och ambulans.
På fråga från kammaråklagaren, om han funderade på vilka männen kunde varit, svarar han:
– Jag kände igen den ena personens jeans, som var av ovanligt märke, och jag skulle ju träffa NN (19-åringen). Men skytten kände jag inte igen. De var båda mörkklädda och maskerade.
Åklagaren undrade också varför just han, 23-åringen, trodde att han blev utsatt för ett rånförsök.

Han förklarade då att han har många dyra klockor och smycken, som han ibland använder. Kanske berodde det på det. Att någon sett honom eller visste om det.
En av de tre åtalades försvarare, undrade också över rånanledningen, och undrade om det vid råntillfället frågades efter klockor eller annat. Vilket det enligt 23-åringen inte gjordes.
Försvaret pressade också 23-åringen angående hans beskrivningar av de två männen som han mötte vid kvarnen. Både vad gällde kroppshydda, längd och röster. Här berättade 23-åringen att han känt igen en av rösterna.

Under tisdagseftermiddagen frågade också 23-åringens målsägandebiträde om hur han mår i dag.
Det konstaterades då att 23-åringen varit sängliggande i över en och en halv månad. Har tvingats flytta till bekanta för att få hjälp med det mesta, från sårombyten till mat och medicinering.
– I dag kan jag fortfarande inte röra mig fritt utan smärta och jag tvingas ta många smärtstillande mediciner varje dag, tillade 23-åringen och berättade också om sin oro, ångest och sömnsvårigheter.
Tingsrättsförhandlingen fortsätter onsdag, med bland annat förhör av de tre åtalade männen.

Under tisdagen fanns ett tiotal anhöriga till de misstänkta på plats. En reporter från Kristianstadsbladet blev knuffad och ett tag var det hotfullt i salen, enligt reportern.
En av åhörarna filmade dessutom med sin mobiltelefon. Något en vakt reagerade mot och fick personen att radera det filmade.

 

Dagens fråga

Tror du att Palmemordet kommer att lösas?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×