Lönsboda 2017-12-05. Jenni och Andreas Kullaro ska göra ett konstverk över Örkenedbränningen.
Lönsboda 2017-12-05. Jenni och Andreas Kullaro ska göra ett konstverk över Örkenedbränningen.
Jenni och Andreas Kullaro ska göra ett konstverk över Örkenedbränningen.

De hugger fram Örkeneds grymma historia

Lönsboda Stenen som kommer att fungera som ett minnesmärke över den stora bränningen i Örkeneds socken för 340 år sedan har nu anlänt till Kullaro i Lönsboda.
Här kommer 62 hål att borras och utrustas med fiberljus som minnessymboler för de brinnande husen.

Till nästa år har 340 år förflutit sedan Örkeneds socken stacks i brand på order av Karl den XI. En fasansfull händelse som påminner om det som utspelar sig på flera andra håll i världen idag.
Som Norra Skåne tidigare berättat ska ett minnesmärke som påminner om de här våldsamheterna placeras centralt i Lönsboda. Planen är också att historieprofessorna Dick Harrison ska vara på plats vid invigningen som ska äga rum den 21 april nästa år.

Både Andreas Kullaro och Jenni Thomasson är stolta över att var de som ska skapa grunden till själva monumentet.
– Det är egentligen inte så mycket som ska göras, berättar Jenni Thomasson och visar den sten som hämtats från stenbrottet i Hägghult.
– Det är 62 hål som ska borras. Här ska fiberljus placeras för att symbolisera de hus som brann. Dessutom ska två hus i diabas skapas som symboler för de endast två hus som klarade sig undan branden.
Den stora stenen är egentligen en så kallad ”skalk”, men den ojämna råa ytan fungerar perfekt som en bild av ett kuperat landskap.
Stenen kommer att ha kvar sin råa yta och vara placerad på ett fundament.
Förutom det här hedersuppdraget på hemmaplan har Andreas Kullaro och Jenni Thomasson fått en hel del uppmärksamhet efter att de deltog på London design fair i september. De fanns representerade i den svenska paviljongen som hyllades för sin design.
Om drygt en vecka är det dags för nästa lite större aktivitet. Förhoppningen är att man på Kullaro ska kunna arrangera en vernissage med fotokonst.
Det är ett projekt som paret på Kullaro gjort tillsammans med fotografen Martin Olson från Malmö.
Martin Olson har gjort en film om paret och deras arbete, en film som idag ligger på deras hemsida. Ur denna har foton plockats fram och dessa kommer att sättas upp i Kullaros butik i Lönsboda.

Inte nog med det. Det kommer även att finnas foton av stenbrotten, som visar hur vacker strukturen på stenmaterialet är och hur spektakulär miljön i stenbrottet är, till försäljning.
Dessa bilder som är tagna av Martin Olson ska man kunna köpa på Kullaro i Lönsboda. Vernissagen är planerad till nästkommande helg.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Tror du att Palmemordet kommer att lösas?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×