– Det ser för jäkligt ut nu, berättade Kurt Nilsson, boende vid Föreningstorget, för Skånskan vid elvatiden på onsdagsmorgonen. Den stympade granen stod då sorgset kvar, medan dess topp låg avblåst kvar på marken bredvid. Belysningen var borta. FOTO: LENNART ANDERSSON

Eslövs julgranar synas efter skruvfusk på torg

ESLÖV Eslövs samtliga offentliga julgranar kommer nu omgående att inspekteras sedan det visat sig att en Eslövs kommuns granleverantör fuskat. Föreningstorgets gran blåste sönder sedan man försökt skruva ihop granen med fyra meter av dess kapade topp.

Det är en underleverantör till kommunens driftentrepenör Svensk Markservice som ordnat granarna och även haft till uppgift att montera dem.
Underleverantören har levererat till ett stort antal offentliga platser i Eslövs kommun. Dessa kommer nu samtliga att kontrolleras så att allt är i sin ordning.
– Så här får det inte gå till. Det kan ju vara farligt, säger Eslövs kommuns entreprenadledare Håkan Nilsson.

Jörgen Andersson, arbetsledare på Svensk Markservice i Eslöv, håller med.
– Säkerheten är prio ett för oss. Den leverantör som vi anlitat här har brustit kraftigt. Hade jag fått veta detta om granen på Föreningstorget i förväg hade jag reagerat och dömt ut den direkt, säger Jörgen Andersson som jobbat länge i branschen.
– Det är första gången jag hör att man bultar ihop en defekt gran. Det känns bittert att behöva redogöra för detta, säger Jörgen Andersson.

Det är ett företag som hugger och säljer granar som anlitats. Jörgen Andersson hoppas att den söndriga granen på Föreningstorget var en engångsföreteelse.
– Men vi kommer att dubbelkolla allt. Vi kommer att vidta de medel och åtgärder som krävs för att reda ut detta till botten, säger Jörgen Andersson.
Granleverantören har levererat granar till publika platser även på Gröna Torg, Trehäradsrondellen och Stora Torg i Eslöv, Harlösa, Löberöd, Hurva, Marieholms tågstation och Sundelius park, Kungshult, Flyinge, Stehag, Billinge och Stockamöllan.
– Givetvis kommer vi även att se över framtida samarbete med denna leverantör, säger Jörgen Andersson.

Kurt Nilsson som bor vid Föreningstorget försökte tala grannmontörerna till rätta när han såg att de försökte laga den trasiga granen
– Jag var ute och sade till dem när de skruvade ihop den och sade att det var inte lönt, för den kommer inte att hålla. Men de menade på att det där begrep inte jag, berättar Kurt Nilsson.
Han har utsikt över Eslövs kommuns offentliga gran från sin lägenhet och kunde se hur granen mycket riktigt blåste sönder direkt när vinden tog sig lite grann.
– Det ser för jäkligt ut nu, berättade Kurt Nilsson för Skånskan vid elvatiden på onsdagsmorgonen.

Den stympade granen stod då sorgset kvar, medan dess topp låg avblåst kvar på marken bredvid. Belysningen var borta.
Eslövs kommuns andra julklapp till de boende vid Föreningstorget stod bredvid i regnet: En parkeringsautomat där man numera måste betala för att få parkera vid torget, där det tidigare alltid varit gratis att ställa sin bil.
Inte heller parkeringsautomaten, som kom på plats veckan innan, fungerade i starten.

Senare under onsdagen kom en kranbil och hämtade bort den halva granen.
Jörgen Andersson på Svensk Markservice säger att man nu så snabbt det bara går ska ordna fram en ny gran till Föreningstorget.
– Det var jättebra att privatpersonen engagerade sig i detta. Naturligtvis ska Föreningstorget också få en ny julgran inklusive belysning – en som är 100 procent intakt, säger Jörgen Andersson.
Han vill understryka att ingen personal på Svensk Markservice varit inkopplad på detta, mer än vad gäller själva inköpsbeslutet av granleverantörens tjänster.

Läs mer: