Sixten Svensson släpper boken Karl XI den misslyckade folkmördaren.
Sixten Svensson släpper boken Karl XI den misslyckade folkmördaren.
Sixten Svensson släpper boken Karl XI den misslyckade folkmördaren.
Sixten Svensson har själc ritat bilden som illustrerar invärtes spetsning.

Han ger ut bok om ”den misslyckade folkmördaren”

LÖNSBODA Karl XI:s försök att utplåna Örkeneds sockens manliga befolkning är en fasansfull historia som allt för ofta ignoreras av svenska historiker. Det menar Sixten Svensson, som nu ger ut boken ”Karl XI den misslyckade folkmördaren”.

Svensson berättar att boktiteln anspelar på det folkmord som kung Karl XI beställde på uppskattningsvis 250 män ”som kunde gevär bära”. Ordern skulle innebära ”Snapphanars änteliga utrotande”.
Folkmordet planerades noggrant – men misslyckades, eftersom invånarna blev förvarnade och flydde ut i skogarna.
– Han var en misslyckad folkmördare – men en jävel på att bränna, säger Sixten Svensson.
62 gårdar eldades upp och efter två år hade befolkningen i socknen minskat från 700 till 360 på grund av svält, kyla och flykt.

För Sixten Svensson har arbetet med boken varit en djupdykning i de egna släktbanden. En av personerna som 1678 sprang ut i skogen och gömde sig för Karl XI:s män var Ingeman Jensen.
– Min mormor är ättling till Ingeman Jensen. Så hade han inte kommit undan hade jag inte varit här. Och Harry Martinsson kommer från samma gren, så det hade kunnat vara ett Nobelpris mindre till Sverige.
– Det blir en helt annan nerv i forskandet och skrivandet när man har de här släktbanden till personerna man skriver om, säger Svensson.
Att han har rötterna i bygden var en anledning till att Svensson ville skriva boken, det allmänna historieintresset en annan. Men främsta anledningen var att han tycker det här är en händelse som i stor utsträckning ignoreras av svenska historiker.
– Det här måste upp på bordet, det är en historia som måste berättas, säger han.

Den välkände historikern Dick Harrison hyllas av Svensson, eftersom Harrison har kallat dådet för ”en av de värsta aktionerna mot civilbefolkningen i svensk historia” och det skriver Svensson under på.
Men det finns andra som har en annan uppfattning.
Svensson lyfter fram Gunnar Wetterbergs verk ”Skånes Historia” där händelsen behandlas på åtta rader och kallas en ”repressalie som är starkt överdriven”.
Och Svensson förväntar sig inte att boken ska vara okontroversiell.
– Jag kommer inte att få några blommor av dem, säger han om hur han tror svenska historiker kommer att reagera på boken.
– För många är Karl XI en hjältekonung, men det är dags att släppa ut sanningen om övervåld, korruption och maktmissbruk.

Svensson beskriver boken som en kartläggning av övergreppen som allmogen utsattes för under nästan 100 år. Han lyfter bland annat fram det vedervärdiga straffet spetsning, som utpekade Snapphanar utsattes för.
– En spetsad påle kördes genom kroppen och offret kunde hänga vid liv i flera dygn. Inget annat civiliserat land har använt sig av detta straff, säger Svensson.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Tror du att Palmemordet kommer att lösas?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×