Vinslövs nya lucia Ellen Nordkvist fick på onsdagen besök hemma på Bryggaregatan av Britt-Marie Kaldéus Gustavsson, som överräckte vacker blomsterbukett, specialsydd klänning och traditionstyngd ljuskrona. Foto: Kristina Höjendal
Smycket, föreställandes Vinslövsstjärnan.Foto: Arkiv
Ellen Nordkvist, glad och överraskad. Foto: Kristina Höjendal

Hon blir årets lucia – kröns i matchpaus

Vinslöv Luciatågen är en utdöende tradition på många håll – men inte i Vinslöv.
– I ett litet samhälle betyder den här traditionen mycket, säger Britt-Marie Kaldéus Gustavsson och överräcker glatt blomsterbuketten åt Ellen Nordkvist.

15-åriga Ellen har haft ett par timmar på sig att vänja sig vid tanken. Kvällen före fick hon det överraskande telefonsamtalet från Britt-Marie Kaldéus Gustavsson, ordförande i Nätverksgruppen, som årligen har det ärofyllda uppdraget att ringa upp vinnaren och meddela vem som blivit Vinslövs lucia.
– Oooh, brukar de säga och sedan bli lite stumma, förklarar hon.

Ellen Nordkvist blev förvånad – och glad.
– Det var inget jag förväntade mig. Jag gick inte med för att vinna utan mest för att det var en kul grej, berättar hon, som till vardags går på Furutorpsskolan och aldrig förut varit lucia.
Nu blir hon den 17:e lucian i rad att krönas, när ljusen i hennes krona på fredag tänds i pausen på damernas handbollsmatch i Furutorpshallen.
Och inte sker det med någon vanlig tändsticka – nej, lågan är hämtad från ett fredsljus som fraktats ända från Betlehem.
– Scouterna i Vinslöv hämtade lågan i Kristianstad, dit ljuset kommit från Betlehem. Det symboliserar fred och ska lysa upp i världen, vilket ju lucia gör, berättar Britt-Marie.

Vinslöv är en av få orter som bevarat traditionen. Få har numera kvar sina omröstningar till lucia.
– Det är fantastiskt att vi för andra året i rad haft tio kandidater, menar Britt-Marie Kaldéus Gustavsson, som tror att det delvis beror på att så många föreningar står bakom arrange- manget.
– I ett litet samhälle betyder den här traditionen mycket. Här blir det en närhet på ett annat sätt, konstaterar hon, som inte anser att röstningsförfarandet spelat ut sin roll.
– Nej, jag tycker att det är jätteroligt att det fortfarande finns intresse för att vara med.

Lucian föräras som vanligt med ett halssmycke i guld, föreställande Vinslövsstjärnan – en design som Vinslövs forna guldsmed Dan Jansson tagit fram. Tärnorna får det i silver.
– Det är ett smycke som bara lucian och tärnorna får, det går inte att köpa, säger Britt-Marie.

Hon är imponerad av tjejernas sång som snart ska sprida glädje på företag och äldreboenden i byn.
– De är verkligen jätteduktiga på att sjunga. Vi är stolta över att ha fått ihop ett så duktigt gäng, berömmer hon.
Repetitionerna har varit igång sedan höstlovet.
Och Ellen har redan hittat sin personliga favorit:
– ”Julens tid är här” gillar jag, säger hon.

Dagens fråga

Tror du att Palmemordet kommer att lösas?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×