Mira Kronholm vs Vilma Bertdahl i en Velofajt på mattan. Foto: JÖRGEN JOHANSSON
Velos tjejer förevigas – dubbelt upp. Foto: Jörgen Johansson
Ett gäng hårt arbetande tjejer i Sösdala: Jenny Lindblad, Märta Joelsson, Alice Bertdahl och Alicia Tillman Persson. Foto: Jörgen Johansson
Det blev många täta matcher på mattan. Foto: Jörgen Johansson
Jennie Lindblad coachar Kajsa Modén under Glentons Mästarmöte i Sösdala. Foto: Jörgen Johansson
Framgångsrika Hästvedabrottare på Glentons i Broby. Från vänster: Mikael Persson, tränare, Oscar Holmén, Roholla Hassani, Shirshah Amiri, Abulfazel Hashimy och Arvid Westlund Nilsson. Foto: Jan Rydén

Mästarmöte med lokala medaljer

Det blev fem lokala guldmedaljörer då Glentons Mästarmöte i brottning avgjordes i helgen. Tjejernas tävling gick i Sösdala medan killarna tävlade i Broby.

I Glentons Mästarmöte möts landets bästa ungdomsbrottare i en rankingtävling där alla möter alla i sina respektive klasser.
I Sösdala Idrottshall fick publiken på två dagar se 260 matcher i klasserna flickor yngre, flickor äldre samt kvinnor ungdom. Tyvärr så var det lite tunt med deltagare i den senare klassen.
– Vi fick 14 återbud där medan det i det bara var några enstaka i de bägge övriga, säger Pierre Kronvall, tävlingsledare i Sösdala.
– Vilket inte är så roligt för de deltagare som åkt långt men som inte fick så många matcher som de tänkt.
Hemmaklubben hade för första gången ingen brottare med i tävlingen. De fick trösta sig med att den före detta Sösdalabrottaren Ida-Therese Johansson, numera BK Ore, vann 60-kilosklassen i KvU.
– Tre svenska landslagstjejer plus en norsk lämnade tyvärr återbud. Men det var ändå bra gjort av Ida-Therese som besegrade en annan landslagsbrottare, Olivia Forsberg från Dalby, i sin klass.

Vinslövsklubben Ore fick ytterligare ett guld genom Alicia Thillman Persson i fä 57 kilo.
– Det var väldigt tufft då jag gick sex matcher på två dagar, säger 13-åriga Alicia som vann alla sina matcher.
– Jag har bara tränat i en månad då jag haft ett skadeuppehåll på sex månader. Så jag hade knappast räknat att det skulle gå så här bra.
Det tredje lokala guldet i Sösdala togs av Siri Sjöström från BK Viking i Broby i klassen Fy 22-24 kilo.
Hässleholmsklubben BK Velo hade sju tjejer med på Glentons. Det blev hela tre silver i fy genom Vilma Modén (26 kilo), Vilma Bertdahl (29 kilo) samt Märtha Joelsson (38 kilo). Det blev även ett brons genom Alice Bertdahl i fä 52 kilo.

Jenny Lindblad är ledare i BK Velo.
– Vi har riktigt bra go i klubben på tjejsidan börjar bli en stor klubb med närmare 20 brottare på träningarna.
– För någon vecka sedan hade vi OS-brottaren Jenny Fransson på besök vilket var väldigt inspirerande. Det kändes som att tjejerna och vi ledare behövde lite nytänkande.
I Broby Sporthall höll killarna till och där brottades det i klasserna knatte, pojkar, ungdom och J23.
Även här var det dessvärre många som lämnade sena återbud.
– Av 229 uttagna kom det 174 brottare till tävlingen. Ett manfall som jag inte kan förklara med annat än långa resor och sjukdom. Det känns inte som någon nedåtgående trend då det varit stort intresse för att vara med, säger Kari Pylkkönen, tävlingsledare i Brobyklubben Viking.
– Det har brottats på fem mattor vilket gjort att det behövts 20 domare. Dessutom har vi kunnat bjuda på Sveriges finaste prisbord med priser till samtliga deltagare.

Det blev två lokala guld i pojkarnas Glentons. Förre Vikingbrottaren Lukas Ahlgren vann i J23 75 kilo där han besegrade ende motståndaren Gustav Bengtsson, Varberg.
Det andra guldet kom genom Abulfazel Hashimy från Hästveda som vann i U 54 kilo.
– Jag vann alla mina fem matcher utan att tappa någon poäng, säger 17-årige Abulfazel som kommer från Afghanistan men som numera bor i Älmhult.
– Började med brottningen när jag kom till Sverige. Har bara hållit på med sporten i strax över ett år. Jag satsar hårt på brottningen och vill gå vidare till ännu större tävlingar.

För Hästveda blev det även ett silver genom Shirshah Amiri i U 58 kilo plus fjärdeplatser genom Arvid Westlund Nilsson, U 69 kilo, Roholla Hassani, U 66 kilo samt Loi Olsson i K 38 kilo. För arrangörsklubben Viking blev det som bäst en fjärdeplats genom Teo Jönsson i U 54 kilo. Samma placering blev det för Velos Loa Jönsson i knatte 29 kilo.

×