Mordåtalad hävdar: – var inte i parken

Hässleholm Den åtalade 22-åringen berättar hur han kört sin yngre bror och den 19-åring som misstänks för rånförsök, till hembygdsparken.
Den 19-årige mannen förnekar all inblandning, trots att han medger att han varit i parken, och menar att alla skyller på honom.
Den mordåtalade 18-åringen hävdar att han inte var i Hässleholm vid händelsen.

Onsdagens inledande förhör med de tre misstänkta för rån- och mordförsöket i hembygdsparken i juli i somras, gav många olika bilder av vad de egentligen hade haft för sig under den aktuella dagen. Mycket av det som sades i polisförhören hade ändrats efter hand, och det var mycket som de två som förhördes under förmiddagen inte kom ihåg.

Inledningsvis förhördes den 22-årige man som enligt åklagaren är den som satt och väntade i en bil nedanför kvarnen i hembygdsparken, där det brutala rån- och mordförsöket skedde mot 23-åringen.
Enligt 22-åringen hade han kört sin 18-årige bror och 19-åringen till Österåsgatan där han parkerat sin bil, varpå de två männen hade försvunnit upp till parken.
– Jag hör en smäll, som från en krock, och strax därefter kommer de springande och hoppar andfådda in i bilen och säger åt mig att köra, berättar 22-åringen för tingsrätten.
På åklagarens frågor om de båda hade varit maskerade eller burit med sig vapen eller en väska, svarar 22-åringen nej.
Men 22-åringen berättar att han blir panikslagen. Han vill inte bli inblandad i någonting. Dessutom hade han sett att två kvinnor sett honom köra därifrån.
De tre personerna tog sig till trakten av Finjasjön där de stämt möte med ytterligare personer. Personer som är involverade i händelsen och tidigare suttit i förhör hos polisen. 22-åringen vill inte längre köra omkring i den svarta Audi som han kört och också observerats.
Bilen körs till en bilverkstad och 22-åringen blir hemkörd till sin bostad.
Kammaråklagare Marie-Louise Holmberg undrar vid flera tillfällen om det inte var så att han visste vad som skulle ske i hembygdsparken? Men han förnekade.
Den åtalade 18-åringens försvarare (18-åringen som är åtalad för försök till mord, och är bror till 22-åringen) konstaterade att 22-åringen ändrat sin historia flera gånger under de många polisförhören. 22-åringen förklarade dock att det han berättade under förhandlingen var den sanna historien. Han ville bara skydda sin bror.

Den åtalade 19-åringen hade en lång förklaring till den messengerkonversation som enligt åklagaren binder honom till platsen i hembygdsparken.
Mannen hävdar att han under dagen varit tillsammans med en tjej, som han inte vill namnge. Han erkänner att han stämt träff med den 23-åring som besköts, och varit vid kvarnen men inte sett 23-åringen.

– Men jag har inte med det att göra, det jag misstänks för, sade han i tingsrätten och ger en lång förklaring till den konversation som åklagaren tidigare presenterat. En konversation som han raderat från sin telefon.
Han medger att han äger två par av den typ av dyra jeans som 23-åringen berättat han sett gärningsmannen bära vid rånet. Men han vet inte om det är dessa han bär den aktuella dagen. Han har heller inte hört något skott vid tiden har var i parken. Tiden för rånförsöket.

Åklagaren undrar också varför han efter händelsen, då han ska ha befunnit sig i sin bostad, vid åtskilliga tillfällen gjort sökningar på ”man skjuten i Hässleholm”, ”efterlysta personer”, ”påföljder” och mer.
– Jag är bara nyfiken, svarar han och berättar hur han senare kontaktar polisen.
Han tror att han kan vara ett vittne, eftersom han var i parken den aktuella tiden. Han grips av polisen på väg till polishuset i Malmö.

Uppgifterna från en av de förhörda, som är mycket nära vän med honom, har uppgett för polisen att just 19-åringen varit vittne till det som hänt i parken.
– Han ljuger mycket, svarar 19-åringen.
När 18-åringen förhörs hävdar denne att ”vad jag minns var jag inte i Hässleholm när det hände”. Han uppger att han varit hos en bekant i Malmö vid tiden och sedan tillbringat flera dagar i Danmark.
Han kan inte uppge när han kom till Malmö, antingen den 15 eller 16 juli.
– Men det var ljust ute, sade han och förklarade att han har dåligt minne eftersom han röker hasch varje dag.
Han hävdar att han var tillsammans med den bekante också dagen efter då denne var på en jobbintervju i Köpenhamn. Dit hade de kommit efter att 18-åringens syster hämtat dem båda.

Polisutredning bekräftar att 18-åringens bekant var på jobbintervju. Tilläggas kan att personen varit frihetsberövad i Malmö ett par dagar fram till eftermiddagen den 16 juli.
På fråga från åklagaren, varför 18-åringens bror berättar att han varit på plats i Hässleholm när händelsen inträffade, svarar han:
– Han lurades av polisen att han skulle bli frisläppt.
Rättegången fortsätter torsdag och fredag med en mängd vittnesförhör.

Dagens fråga

Tror du att Palmemordet kommer att lösas?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×