Pojke fast i jordgrop efter ett fällt träd

STAFFANSTORP En 14-årig pojke sjönk ner till midjan och fastnade i söndags kväll i en jordgrop på Knutsborg i Staffanstorp och fick dras upp av räddningstjänsten.
Pojken var nerkyld och kördes i ambulans till sjukhuset.

Ett par på kvällspromenad upptäckte vad som hänt och slog larm.
– Hur länge pojken suttit fast i jordgropen vet vi inte säkert, han var inte riktigt kontaktbar och kunde inte redogöra för det, säger Nils Persson på räddningstjänsten Lomma-Staffanstorp.
Han var yttre befäl i söndags kväll när larmet kom och var själv på plats.
Jordgropen hade uppstått sedan flera äldre, sjuka träd tagits bort utmed gång- och cykelvägen vid grönområdet mellan Nevisborg och Knutsborg.

Nya träd planteras för att ersätta de gamla och de jordgropar som uppstått efter att de sjuka träden tagits ner hade fyllts med ny jord inför nyplanteringen.
– Sen har det ju regnat och jorden var väldigt fuktig och porös. Pojken hade gått ut i en grop och trampat i den lösa jorden och sjunkit ner till midjan där han fastnat, säger Nils Persson.
Pojken satt ordentligt fast och kunde inte komma upp själv. Ett par som var ute och gick på kvällen upptäckte honom och larmade räddningstjänsten.
– Vi fick gräva runt honom och sen dra upp honom. Det var lite som kvicksand. Pojken var lite medtagen och nerkyld, det var blött i hålet och kallt ute, och han kördes i ambulans till sjukhus för kontroll, säger Nils Persson.

Enligt den polisanmälan som sedan gjorts fick pojken frostskador, nerkylda fingertoppar och smärta i ena benet.
Olyckan hände vid 18-tiden i söndags. Av allt att döma var gropen vid tillfället inte inhägnad eller utmärkt med varningsskylt.

Sen i söndags ska nya träd ha planterats i groparna och stolpar runt ska också ha kommit upp så en olycka inte ska kunna ske igen.
En polisanmälan har gjorts om vållande till kroppsskada efter händelsen i söndags men mot vem den riktar sig var på onsdagen inte klart.
– Generellt brukar det vara kommunen som har ansvar men hur det är i detta fallet vet jag ännu inte, säger Michael Rydberg på polisen.

×