Fanny Lindfors och Emelie Jönsson deltog i den första MBU-terminen och på tisdagskvällen agerade de statister.
Simon Tennevi var polis för dagen och berättar det även är hans drömyrke. – Jag har redan sökt till polishögskolan, säger han.
MBU-utbildning bilkrock
MBU-utbildning bilkrock
MBU-utbildning bilkrock
MBU-utbildning bilkrock

”Uniformsyrkena finns för vår skull”

Hässleholm Under höstens nionde pass fick deltagarna i programmet MBU testa på hur det är att arbeta under en bilolycka genom att agera polis, ambulans, bärgare eller räddningstjänst.
– Vi ser i undersökningar att förtroendet för myndigheter är ganska lågt. Förhoppningsvis ger det här ökad förståelse, säger Annica Nilsson.

I mörkret vid Hässleholms bilskrot var aktiviteten ovanlig stor under tisdagskvällen. Blåljusen studsade mot träd och skruttiga bilar när MBU, Människan bakom uniformen, hade en av sina sista träffar för terminen.
I ett välregisserat skådespel iscensattes en bilolycka och de tolv gymnasie- och högstadieungdomarna fick med hjälp av verkliga yrkesmän visa upp vad de lärt sig under tidigare pass.
– Väldigt intressant och över förväntan. Särskilt att få testa på att göra ingripanden och se hur de här arbetsmiljöerna är, berättar Simon Tennevi.
För dagen agerar Simon Tennevi polis och han berättar att yrket varit en dröm för honom under lång tid.
– Jag tänkte att det här (MBU) är ett bra tillfälle att få testa på att vara polis, men även de andra yrkena, berättar han och tillägger att han faktiskt redan sökt in till polishögskolan.

MBU i Hässleholm är inne på sin andra termin och kommunens drog- och brottsförebyggande samordnare Annica Nilsson berättar att de redan är i full gång för att planera inför vårens termin.
– Vi är noga med att det här inte är ett projekt med ett visst slutdatum, utan något fortlöpande, säger hon.

Terminen som är på väg att avslutas är den andra i ordningen i Hässleholm och anledningarna till att satsningen drogs igång är flera till antalet. En förhoppning är att ungdomar ska få en ökad förståelse för de aktuella yrkena. Men även tvärtom – att representanterna från de olika kårerna ska få en inblick i hur ungdomarna tänker.
– Sedan vill vi även väcka intresse för yrkena. Det råder en viss brist i kommunen, konstaterar Annica Nilsson.

Under den fejkade bilolyckan på tisdagskvällen var ett stort antal personer inblandade. Flera av statistrollerna spelades av ungdomar som varit med under den första terminen och som sedan blivit så kallade MBU-ambassadörer.
Två av ambassadörerna är Fanny Lindfors och Emelie Jönsson.
– Vi var ju lite av en provgrupp och hade inte med momentet bilolycka under vår termin. Det är lärorikt och viktigt att vara med nu också, säger Fanny Lindfors och får medhåll av Emelie Jönsson:
– Vi lär oss många nya saker även som ambassadörer.
Lärorikt, intensivt och brobyggande skulle några av nyckelorden för tisdagskvällen vara. Eller som Simon Tennevi uttrycker saken:
– Det är bra att se att polisen vill hjälpa oss och inte vill något ont. Uniformsyrkena finns här för vår skull.

Dagens fråga

Tror du att Palmemordet kommer att lösas?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×