Robin Johansson illustrerar submissiontekniken Rear Naked Choke på Marcus Hofvander. Gripen Kampförening.
Robin Johansson illustrerar submissiontekniken Armbar på Marcus Hofvander. Gripen Kampförening.
Marcus Hofvander. Gripen Kampförening.
Marcus Hofvander Gripen Kampförening.
Robin Johansson instruerar i nybörjargruppen.
Hos Gripen finns två skilda MMA-pass, ett för nybörjare och ett för de som fortsätter. I nuläget har klubben sammanlagt 34 MMA-utövare.
Både Marcus Hofvander och Robin Johansson har gått MMA-matcher. Robin berättar att han satsar mer aktivt.

De spelar schack med sina kroppar

I en adrenalinstinn träningslokal på Garnisonsområdet pågår varje måndag och torsdag vad som för blotta ögat kan liknas vid organiserat slagsmål.
– Vi är oerhört nöjda med den härliga stämningen på klubben. Här är aldrig några slagsmål, bara stor gemenskap, säger Marcus Hofvander som är en av ledarna för Gripen Kampförenings MMA-sektion.

Mixed Martial Arts, eller MMA, gjorde sitt verkliga intåg som kampsport i USA under tidigt 90-tal.
Något förenklat tillkom sporten som en reaktion på diskussionen om vilken kampsportstil som är bäst. Således är MMA en blandning mellan allt möjligt – med sparkar, slag, markkamp och kast.
– MMA är väldigt brett. Det är verkligen som ett mänskligt schack. Du gör ett drag, sedan kontrar motståndaren och så vidare. Helst ska du förstås ligga flera drag före, säger Marcus Hofvander.

Han var en av de som var med och startade Gripen 2012. Först fanns enbart krav maga på agendan, men efter ett par år blev det dags att utöka med även MMA-träning.
– MMA är på väg framåt i hela världen och även i Sverige. Vi såg ett hål att fylla i Hässleholm helt enkelt.
Och responsen blev omedelbar.
– Vi hade ett stort intresse direkt och hade 40 personer på plats under den första träffen. Sedan har uppslutningen fortsatt varit god, säger Marcus Hofvander.

Klubben har delat upp träningen i såväl nybörjare- som fortsättningskurser. Efterhand har några av utövarna även börjat att tävla, däribland Marcus själv.
Men att tävla innebär förstås andra förutsättningar än att bara träna.
– Det finns en del som inte tycker att tävlandet är värt risken. I min första match drog jag mitt nyckelben ur led. Nyckelbenet har blivit bra, men jag känner av det ett och ett halvt år senare, berättar Marcus och betonar samtidigt att skadan var en ren olyckshändelse under matchen.

Ju mer populärt MMA har blivit desto mer av sporten har hamnat i allmänhetens blickfång.
En diskussion om sportens våldsamhet existerar och ämnet är oundvikligt att dryfta.

Har många, i ditt tycke, förutfattade meningar?
– Vi stöter helt klart på det. Folk har sett UFC (en av de största tävlingarna reds. anm.) på tv och där slår de varandra blodiga. Men det handlar ju om världsatleter på en nivå som är mycket högre än vår.

Är inte risken lika stor för er del?
– På vår nivå bryter domaren mycket snabbare och reglerna är hårdare än i till exempel vanlig boxning. Har du blivit nedslagen två gånger bryts matchen direkt.
– Självklart förekommer skador, men mest i form av olyckor.
För Gripen är tävlandet snarare en perifer del av verksamheten. Primärt är träningen det allra viktigaste.
– MMA är en utmärkt sport för den som vill motionera.

Är det verkligen så?
– Ja. Du kan sätta din nivå var du vill och du behöver ju inte tävla. MMA är bra allmänträning; Om du vill kan du vara helt slut efter ett pass, eller inte. Du väljer helt själv, säger Marcus Hofvander avslutningsvis.

×