Författartrion med sina verk. Från vänster: Staffan Andersson, Lars Lindberg och Bertil Nilsson. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Bokens äldsta bild, ett 150 år gammalt familjefotografi.
– Tre genuina Farstorpsbor, säger Bertil Nilsson om den gamla bilden på Henry Troedsson, Nils Tufvesson och Sven Nilsson.
Bertil Nilsson avslöjar att det kommer en bok till om Farstorp, nästa år. – Om Gud vill och hälsan finns, säger han.

Gamla hemligheter vaknar

FARSTORP En gränstvist från 1200-talet, historien om bankens kontantkassa och spekulationer kring att Farstorpskvinnor föredrar män från Bjärnum.

Ja, detta och mycket mer ryms inom ramen för 168 sidor i ”Farstorpsbilder 5” som presenterades för media i Farstorps församlingshem på onsdagen.

Ännu en bok, hur mycket bilder finns det egentligen i Farstorp?
– Ju fler bilder vi får tag på och lägger in i böckerna, desto fler dyker upp, säger Bertil Nilsson som författat boken tillsammans med Lars Lindberg och Staffan Andersson.
Och tillägger Bertil Nilsson:
– Om Gud vill och vi är vid hälsa så kommer det även en Farstorpsbilder 6 nästa år.
Bertil, Lars och Staffan framhåller också Bertils bror, lantbrukaren Lennarts betydelse för arbetet.
Han får medhåll av författarkollegorna.
– Han känner till de flesta som bott i trakten under 400 år och han är duktig på att slå ner på fel, konstaterar Staffan Andersson.
Boken blandar friskt av riktigt gamla, gamla och rentav nytagna bilder.
– Vi blandar och ger, skriver om stort och smått som hänt, berättar Bertil som författat flertalet av de fylliga bildtexter som utgör bokens stomme.
Staffan Andersson har bidragit med nostalgiska berättelser från 1960-talets Farstorp och om en gränstvist från 1200-talet.
I boken avslöjar han också en hemlighet, bevarad sedan 1961.

Han och ett gäng pågar satt i kommunalrummet (i nuvarande Clark Berlins snickerifabrik) och höll studiecirkel i slaktdjursuppfödning. Efter skulle de hålla mötesförhandlingar, och en av pågarna öppna en bordslåda för att leta upp en ordförandeklubban. Förutom klubban hittade han Sparbankens kontantkassa som någon glömt att låsa in.
(Det spekuleras under pressträffen om att lådan kan ha innehållit så mycket som 40 000 kronor. En enorm summa 1961.()
– En av kompisarna fick springa iväg och ringa efter bankens ordförande, Emil ”Olastorparen” Nilsson som kom och tog hand om situationen.
Hur var det nu med kvinnor från Farstorp och män från Bjärnum?
– Jo, jag har en teori om att kvinnor från Farstorp gärna gifter sig med män från Bjärnum, förklarar Bertil Nilsson som har med just fyra sådana brudpar i boken.

Boken presenteras för allmänheten på lördag i Farstorps församlingshem (13.00-16.00).
Dagen efter presenterar Lars Lindberg en alldeles egen bok, en uppföljare på hans långa rad av böcker om Bjärnum. Boken innehåller ett omfattande bildmaterial från Bjärnum.
Boken presenteras på Olof Nils på söndag 13.00-16.00.

Dagens fråga

Tror du att Palmemordet kommer att lösas?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×