Nya spelformerna klubbade

FOTBOLL

Norra Skåne har tidigare berättat om de nya spelformer för barn- och ungdomsfotboll som förbundet lagt fram förslag om.
På representantskapsmötet i Stockholm klubbades de nya spelformerna igenom. De blir tvingande från och med den 1 januari 2019.
Nya spelformer (3 mot 3, 5 mot 5, 7 mot 7, 9 mot 9, samt 11 mot 11) införs för att fler ska kunna vara med och helst längre upp i åldrarna, med regler som utgår från barnens bästa.
En fråga som gick till votering var förbundsstyrelsen förslag att införa en SM-tävling för pojkar 16 som ersätter nuvarande serie och slutspelsmodell från 2019. U17- och U19-slutspelen utgår från 2018. Hallands FF ansåg att 16 år är alldeles för tidigt att spela om SM men i voteringen blev beslutet enligt styrelsens förslag.
Även förbundsstyrelsens förslag om att ta bort dispenser för cupspel där man kan kora segrare i åldersklassen till och med 12 år och tillåta det från 11 år, gick till votering.
Blekinges ordförande Tommy Andersson föreslog en kompromiss vilket innebar att man tar bort dispensmöjligheten, och att det inte ska vara möjligt att kora segrare i 12-årsklassen i cuper från och med 2020, med en övergångsperiod under 2018 och 2019 där cuper med internationellt deltagande medges undantag att kora segrare i 12-årsklassen. Detta förslag bifölls av repskapets majoritet efter voteringen.

×