Tidigare misstänkt pekade ut skytten

Hässleholm När rättegången, om skjutningen i hembygdsparken i somras, fortsatte på torsdagen förhördes en person som tidigare suttit häktad misstänkt för försök till mord, men som frisläppt.
De detaljer han tidigt uppgav under polisförhör, om att han visste vem som skjutit 23-åringen, var plötsligt inte sanna. Han kom inte ihåg. Åklagaren undrade om det berodde på att hans bil blivit sprängd.

– Jag minns inte så mycket av det jag sagt i polisförhören, förklarade mannen under rättegångens inledning.
Han säger sig ha känt sig pressad under förhören och tänkt på sin familj, sin sambo och sina räkningar.
Enligt kammaråklagare Marie-Louise hade mannen berättat detaljerat vad som hände, vilka han träffade och vad han hörde den 16 juli då rån- och mordförsöket inträffade i hembygdsparken.
Han berättar dock under förhandlingen hur han och de tre åtalade hade mötts på en snabbmatsrestaurang under dagen. När på dagen har han inget minne av.
– Kommer du ihåg vad ni pratade om? om pengar? om att råna någon? om NN (23-åringen)? om hembygdsparken? undrar åklagaren.
Mannen svarar nej. Men svarar jakande på att han åkt till Finjasjön med de tre, där de träffade ytterligare personer. Detta efter händelsen i hembygdsparken.
Han medger att han suttit med i den bil som stått parkerad vid hembygdsparken. Där hade han och 22-åringen väntat medans de två övriga, 18-åringen (åtalad för mordförsök) och 19-åringen (åtalad för försök till grovt rån) gick upp mot kvarnen i hembygdsparken där de skulle träffa en person.
I senare förhör har mannen berättat att när de två kom tillbaka till bilen, ska 19-åringen skrikit åt 18-åringen, ”varför sköt du för”. Men detta kommer mannen nu inte ihåg att han hört. Men har uppgett i polisförhör.
Han menar att om han sagt det i polisförhör så är det väl sant det han sagt då. Men nu minns han plötsligt inte att han hört detta.
– Vad jag vill minnas i dag var det inte planerat ett rån, tillägger mannen.
Under vittnesförhöret i tingsrätten är det mycket som han inte kommer ihåg. Ibland minns han detaljerat om vissa samtal och om vad han hört från de andra inblandade. I polisförhör har han vid flera tillfällen sagt sig veta vem som sköt.
– Har du blivit utsatt för påtryckningar, undrar åklagaren och undrar om hans bil som blivit sprängd.
– Ja det var riktat mot mig, övergrepp i rättssak som min advokat säger, svarar mannen och tror att det antagligen beror på att han talar sanning.
19-åringens försvarsadvokat undrar varför han blivit släppt efter att ha suttit häktad över en månad misstänkt för försök till mord.
– Var det för något du har berättat för polisen, undrar advokaten.
Förhöret av mannen skedde via videolänk.
Under torsdagen fortsätter tingsrätten med vittnesförhör, bland annat de som observerat bilen och männen vid hembygdsparken efter skjutningen.
Under fredagen blir det vittnesförhör med flera poliser, IT-tekniker, forensiker och rättsläkare.

Dagens fråga

Tror du att Palmemordet kommer att lösas?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×