Båtplatsen vid Finjasjön översvämmad. Vägen avstängd.
Båtplatsen vid Finjasjön översvämmad.

Vallen till Finjasjön stängd

Vattenståndet i Finjasjön är nu så högt att räddningstjänsten i samråd med tekniska förvaltningen beslutat att stänga vallen vid Brovägen.

Under hela hösten har vattennivån i Finjasjön varit hög, och vid två tillfällen har det varit uppe och vänt på 44,35 meter vilket är bara fem centimeter från gränsen från att stänga vallen vid Brovägen (småbåtshamnen i Björkviken). Nu ligger nivån på 44,30, men trots detta har räddningstjänsten och kommunens tekniska förvaltning beslutat att stänga vallen.

– Det stämmer. Det är tekniska förvaltningen som ansvarar för det, och de ska ha gjort det i dag, säger Daniel Sirensjö som är chef på räddningstjänsten i Hässleholm.

– Utan att vara meteorolog så tror jag att vattennivån kommer att ligga högt hela vintern med tanke på att markerna är så mättade. Därför tog vi beslutet att stänga vallen nu, säger Daniel Sirensjö.

Genom beslutet står de redo om vattennivån skulle höjas snabbt.

– Det brukar vara en viss fördröjning. Sen får vi se om det blir mycket snö i vinter och hur snabb snösmältningen är, men nu är vi redo, säger Daniel Sirensjö.

Senast vallen stängdes var för två år sedan, men då var det först på våren i samband med snösmältningen.

– Vägen är ju inte så använd, det är egentligen bara de som ska ner till småbåtshamnen så det borde inte ställa till några problem, säger Daniel Sirensjö.

Han säger också att det finns tankar på att göra vallen permanent och bygga vägen över vallen, men att det i så fall ligger några år framåt i tiden.

Dagens fråga

Tror du att Palmemordet kommer att lösas?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×