Minns du krokodilen som bodde i ett växthus på en villatomt i Malmö? Här byggs ett riktigt alligatorhus som är måttanpassat i enlighet med vad länsstyrelsen ansett lämpligt. Men något tillstånd krävs inte för att få ha alligatorer hemma. Foto: Kristina Höjendal
Mississippialligatorn klassas som mindre farlig än krokodilerna. Den slukar dock en människa om året och blir upp till fyra meter lång. Foto: TT BILD
Från krokodilparken i Oxfordshire till huset i Hålabäck. Här ska de sex alligatorerna bo Foto: Kristina Höjendal

Snart flyttar alligatorerna in

VINSLÖV Andra skaffar katter, hundar och kaniner. Ola Oscarsson och Maria Örnberg får snart hem sex stycken skräckinjagande alligatorer.
Nej, det är inget skämt. Vid Lunds universitet jublar forskarna.

– Allt började egentligen med fyra-fem missade samtal från universitetet. Jag tänkte att det säkert var någon undersökning om vad jag tyckte om ketchup, men det visade sig vara vice prefekten för avdelningen för kognitionsvetenskap, som undrade om de skulle kunna få undersöka våra djungelhöns och nandufåglar, berättar Ola Oscarsson med ett leende.

Svaret blev ett rungande ja och för att göra en lång historia kort så flyttade snart även ett antal emuer in i gårdens gamla traktorförråd. Forskarna var flitiga gäster på gården. Och Ola, som gillar tanken på att vara självhushållande, satt och funderade på om han inte skulle ta och skaffa sig en kajman. Då skulle han på ett naturligt sätt kunna göra sig av med alla överflödiga tuppkycklingar som föds på gården.
– Chefen i Lund sa att han visste en som hade alligatorer och jag tänkte: en kajman eller en alligator spelar väl ingen större roll.

Stället som viceprefekten i Lund syftade på var ”Crocodiles of the world” i brittiska Oxfordshire. Där väntar just nu sex stycken amerikanska alligatorer på att få sitt nya hem i Hålabäck utanför Vinslöv.
– Det är väldigt spännande, konstaterar Ola Oscarsson som nu snabbt fått bygga sig ett alligatorhus på tomten tillsammans med schweizaren Stephan Reber och holländaren Ivo Jacobs, bägge doktorer i biologi respektive kognitionsvetenskap, och verksamma vid Lunds universitet.
Djuren är i nuläget sex år gamla och därmed inte alls fullvuxna. I dagsläget mäter de ”bara” mellan 1,20 och 1,60 meter.
– Fyra meter är realistiskt för en hane, säger Stephan Reber.
Åldersmässigt kan dessa ”Alligator mississippiensis” bli 70-80 år gamla.

Är ni inte rädda för att bli uppätna?
– Nej, det är väldigt stor skillnad på en krokodil och en alligator, svarar Ola.
– De tar gärna en fågel men kommer det en människa sticker de helst iväg.
En människa till middag är dock inte helt otänkbart för en mississippialligator. Varje år dödas i snitt en människa – medan krokodiler tar omkring 1 000.

Så vad säger egentligen grannarna?
– Vi har en, och hon sa ”Det viktiga är att de inte kommer traskande in i min trädgård på morgonen”. Men vi har 17 centimeter tjocka väggar, så de kommer aldrig att komma ut, menar Ola Oscarsson.
– Det vill de inte heller, eftersom det är för kallt för dem. Hade man släppt ut dem nu hade de dött omedelbart, inflikar Ivo Jacobs.

Om ett par dagar lämnar alligatorerna Storbritannien och förs i måttanpassade fraktlådor genom Europa, i en specialvan som klarar att hålla värmen.
– De ska ligga i en halvdvala så att de håller sig lugna, påpekar Ola.
Stephan Reber och Ivo Jacobs väntar spänt. Den förstnämnda har tidigare forskat på korpfåglar och krokodiler.
– Nu är vi i kontakt med en krokodiltränare från Hamburg som ska ge dem uppgifter. Alligatorer är nyfikna djur och om man interagerar med dem så uppskattar de det, säger han.
Så småningom kommer det även att bli aktuellt att ta med studenter till Hålabäcks alligatorhus.

Anledningen till att det är så spännande att forska på alligatorer är att de avslöjar en del om hur dinosaurierna levde för tiotals miljoner år sedan.
– Fåglar är det närmaste vi kommer dinousarierna i dag, men alligatorer sitter på den andra grenen, berättar Stephan.
Forskning har visat att minst tre olika arter av krokodiler överlevde den massutrotning som tog kål på de sista dinousarierna, för 65 miljoner år sedan. De äldsta formerna dök upp för otroliga 200 miljoner år sedan.

Framför oss dukar Olas sambo Maria Örnberg fram ett välfyllt kakfat och i rummet intill jollrar de nyfödda tvillingarna.
Blicken faller på ett akvarium med en uppseendeväckande fisk i. Det är en redtail, som så småningom blir 2,5 meter lång.
– Den fisk som dödat flest människor i världen, konstaterar Ola, som kallar sig själv för djurnörd.
På parets gård, en gång hans morfars, finns redan grisar, getter, papegojor, hund, höns, emuer och nanduer (liknande strutsfåglar).

Så småningom kommer allmänheten att kunna komma på besök. Lilla bondgården vill visa upp djur på ett nytt sätt, där Ola och Maria vill lägga stort fokus på att berätta om djurens naturliga beteenden.
– Och är det någon som vil hjälpa till här så är det väldigt välkommet! säger Ola som har bråda dagar i väntan på gårdens nya tillskott.

Dagens fråga

Brukar du läsa böcker eller lyssna på ljudböcker?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×