”Internationellt genombrott för Blomstrand”

Krönika

Sverige besegrade Norge. Sverige besegrade Norge. Sverige besegrade Norge.

Jag är tvungen att skriva det tre gånger för att förstå att det är sant. Vilken match Sverige gjorde!

På förhand var det ingen, förutom möjligtvis de själva, som trodde på seger mot världens bästa landslag.
Men tron såg ut att finnas där i det svenska laget och kanske fick de extra tändvätska av att ingen annan trodde på laget.

Jag pratade med en norsk expertkommentator före matchen och han var övertygad om att Norge skulle vinna.
Han var dessutom säker på att Norge skulle vila sina bästa spelare och ändå vinna.
Nu blev det inte så – Norge spelade med sin bästa uppställning i stort sett hela matchen, trots det vann Sverige.

Efter matchen var det fantastiska glädjescener bland de svenska spelarna.
Först tackade de för publikens stöd, inte bara de svenska supportrarna utan även tyskarna på plats. När tyskarna kände att Sverige var på väg att välta en gigant blev svenskarna rejält påhejade.
Loui Sand och Jamina Roberts bjöd på något som nog skulle kunna kallas segerdans och i den mixade zonen var det raka ryggar och enorm glädje.

Segern innebär dessutom att Sverige slutar etta i gruppen – före Norge.
En fantastisk prestation och jag erkänner att jag knappast såg detta komma efter den usla insatsen mot Polen i VM-premiären.
Men handboll är en sport där inställning är minst 50 procent och i det avseendet utklassade Sverige ett Norge som nog blev lite chockat över vad lilla Sverige (i sammanhanget) kunde göra.

Extra kul med skånska ögon att återigen se Anna Lagerquist och Hanna Blomstrand. Mot Norge var Lagerquist precis så bra som i Lugi och plockade totalt bort stjärnan Oftedal och i viss mån även ”monstret” Heidi Löke.

Hanna Blomstrand då? Om Höörtjejen gjorde en bra match? Det kan ni tro.
Hon fick inte spela alls i första halvlek men kom in direkt i andra och var fantastiskt bra.
Blomstrands inställning är något speciellt – det är ingen tvekan i närkamperna och dessutom ser hon ut att totalt skita i vem det är hon möter.

I arenan i Bietigheim-Bissingen har en svensk flagga, med ”Höör” skrivit över den, varit ett fast inslag. Om ryktet stämmer ska det vara familj och släkt till ”Blomman” som satt upp den. Hon sätter sannerligen Höör på kartan och hag hoppas att vi får se den flaggan även i Leipzig där Sverige nu kommer att spela åttondelsfinal mot Slovenien. Det ska bli spännande att se vad Leipzig har att erbjuda. Förhoppningsvis är där lite mer VM-känsla än det varit i Bietigheim-Bissingen, för här har det varit ganska dött. Jag har knappt sett eller hört en svensk på stan. Förhoppningsvis blir det lite fler svenskar i Leipzig så att VM-känslan infinner sig till fullo.

×