Tomtens verkstad i Sliperiet

Gylsboda Arbetet går framåt när det gäller att förverkliga drömmen om ett kulturcentrum i Gylsboda. Men lite nervöst är det trots allt, mest med tanke på tidsaspekten.
Osby • Publicerad 9 december 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Avloppsrör håller som bäst på att läggas in och därefter väntar iordningställandet av golv med inbyggda värmeslingor.

Väggar och tak ska bli ljusa, värme och vatten ska installeras och kök och toalett ska komma på plats. Listan är lång, mycket lång.

Christian Krainz håller som bäst på att sätta i nya rutor i alla fönster. Upp till 20 små olika glasrutor i varje fönsteröppning. Men något fusk är inte aktuellt. Det ska på ren skånska bli ”redigt” gjort.

Pia Lindbergs hökögon sveper över lokalen. Hon har koll, men känner att oron ökar allt eftersom antalet dagar i almanackan krymper.

Den 12 maj är det invigning och veckan innan ska Harry Martinsonsällskapet har sitt årliga möte här. Dessutom ska Harry Martinsons dotter Eva Martinson ställa ut sin konst.

Planerna är många. En skulpturskola, en fast mineral- och fossilutställning, en hörna med historisk information, servering, utställningsyta, smedja och utrymme att jobba med konst. Längre fram är förhoppningen att även installera en keramikverstad.

– Men inget är hugget i sten, säger Pia Lindberg. Här ska det vara öppet för olika möjligheter.

Sliperiet har fått bidrag från flera olika håll och en så kallad gräsrotsinsamling pågår. Och här behövs fortfarande en del pengar.

Någon har satt in en advenstsljusstake, en tomte vakar i en fönsterglugg, vinterljuset sipprar in och det är bara lite drygt fem månader till invigningen.

bild 1/5
Invignen är planerad till den 12 maj nästa år.
Christian Krainz byter samtliga fönster i Sliperiet.
Pia Lindberg – 2017 års kulturpristagare. ARKIVBILD
Även utomhus finns en del att göra.
Tomten vakar över arbetet.
Invignen är planerad till den 12 maj nästa år.
Christian Krainz byter samtliga fönster i Sliperiet.
Fakta:

Arbetet går framåt när det gäller att förverkliga drömmen om ett kulturcentrum i Gylsboda. Men lite nervöst är det trots allt, mest med tanke på tidsaspekten.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.