Foto: Judiska församlingen

Brandbombattack mot judisk begravningsplats

Två brandbomber har kastats mot kapellet på judiska begravningsplatsen på Föreningsgatan. Ingen människa ska ha kommit till skada.

Judiska församlingen i Malmö fick under måndagsmorgonen reda på att behållare med brandfarlig vätska kastats mot judiska kapellet på judiska begravningsplatsen.

Fredrik Sieradzki, informationsansvarig på Judiska församlingen, misstänker att det finns en koppling till brandbombattacken mot synagogan i Göteborg under lördagskvällen.

– Detta känns förfärligt och ytterst tråkigt. När en sådan här händelse sker en gång så finns det säkert fler som vill göra samma sak, men vi är på vår vakt och har bevakning av våra objekt. Som tur är har det inte skett några omfattande skador, inga alls mer än sot, säger Fredrik Sieradzki.

– Men det är hemskt att de inte kan låta en begravningsplats vara ifred. Det är inte heller första gången som begravningskapellet utsätts. Senast var år 2009, men då åsamkades en större skada.

Händelsen är polisanmäld och hanteras av polisens hatbrottsgrupp, enligt Lars Förstell på polisen. Det är enligt honom inte möjligt att dra kopplingar till lördagens attentat i Göteborg. Det är dessutom oklart när attacken ska ha skett.

– Det är omöjligt att bedöma om det finns kopplingar just nu. Vi har inga vittnen till händelsen, som ska ha skett mellan fredagskvällen och måndagsmorgonen. Vi försöker just nu få in så många uppgifter vi kan, säger han.

Under torsdagen skanderade demonstranter på Möllevångstorget hotfulla ramsor riktade mot judar, efter att USA:s president Donald Trump beslutat att flytta landets ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem.

”Vi vill ha vår frihet tillbaka och vi ska skjuta judarna”, ska folksamlingen ha ropat enligt P4 Malmöhus.

Läs merVisade solidaritet med judiska församlingen

Händelsen är polisanmäld.

×